To je to što me zanima!

Jeste li znali da su pijetlovi testisi specijalitet u ovom baranjskom restoranu?

Restoran Darócz postao je s vremenom mjesto okupljanja stanovništva Vardarca, ali i svih koji u Baranju dolaze okrijepiti se uz dobru domaću rakiju i tradicionalna jela. Ponudom će zadovoljiti svako nepce
Vidi originalni članak

Svi znaju da se u Baranji dobro jede, ali na kojim mjestima se jede najbolje? Vardarac je baranjsko selo koje se nalazi između Bilja i Luga. Nađete li se na tom dijelu, znamo gdje obavezno morate zastati - u restoran Darócz, kako se u prošlosti zvalo i naselje Vardarac. Prema nekim tumačenjima, riječ darócz označava lovca koji se bavi guljenjem i obradom kože s divljači. 
Restoran Darócz postao je s vremenom mjesto okupljanja stanovnika Vardarca, ali i svih koji u Baranju dolaze okrijepiti se uz dobru domaću rakiju i tradicionalna jela. Za svako nepce će se naći nešto na jelovniku, ljuto, ljuće, najljuće, bez mesa ili energijom siromašna jela? Mislili su na sve.

Tu ćete uživati u  vrhunskim glavnim jelima - pravom perkeltu od pijetla, domaćoj sarmi, pečenoj patki, ciganskom pečenju ili u pravom baranjskom ribljem paprikašu. Ovo je samo dio bogate ponude restorana u vlasništvu obitelji Makovec. Ondje ćete probati i pomalo neobično ali vrhunsko predjelo - perkelt od pijetlovih testisa.

Budući da Vardarac nema zavičajni muzej poput nekih obližnjih mjesta, na neki način ovaj restoran funkcionira i kao muzej sela. Inače, objekt u kojem se nalazi restoran uvijek je bio gostionica, a krajem 2014. godine postao je i restoran. Poslije je proširen i salom za svečanosti koja može primiti osamdesetak ljudi.
Vepar na divlje s purom na slano, srnetina na tikveški s kroketima i brusnicama, teletina na mađarski ili žablji perkelt s domaćim tijestom i pečenom slaninom također su odlična kombinacija. Zec sa slaninom i bijelim lukom pečen u krušnoj peći i punjena patka s umakom od jabuke, također pečena u krušnoj peći, delicije su koje također morate probati. U ponudi je i srnetina u umaku od vrhnja. Na jelovniku je i bogat izbor vegetarijanskih jela, kao što je celer salata s jabukama, orasima i mozzarellom.Vardarac je smješten vrlo blizu ribnjaka koji se nalazi uz rub parka prirode Kopački rit. Obod ribnjaka obrastao je u trsku i šaš te je tu velika koncentracija žaba. Dovoljno je odšetati stotinjak metara od restorana u nabavku. 

Imaju i vlastiti bazen u kojem drže ribu, te je riba uvijek svježa. U ponudi su čvarci od šarana, fiš paprikaš, različite vrste pohane ili pržene ribe. Za predjelo su bili posluženi čvarci od šarana s pomno biranim prilozima od povrća. Savršeno za grickanje uz razgovor i iščekivanje glavnog jela. Tu je i šaran na rašljama, file smuđa u umaku od bijelog luka.

Glavne uzdanice vinske karte su vinarija Pinkert iz Suze, vinarija Kočevar iz Batine i vinarija Gerštmajer iz Zmajevca. U ponudi je i mnogo domaćih rakija, počevši od šljivovice, kajsijevače, dunjovače... A tek kad probajte njihovu Doboš tortu, od milja zvanu „dobošica“, poželjet ćete se što prije vratiti.


 

Idi na 24sata