To je to što me zanima!

Kako čuvati omiljeno vino?

Vino se proizvodi i u njemu se uživa već tisućama godina. Njegovo podrijetlo može se pratiti još 6000. godine prije Krista u okrugu Georgia, a potrošnja vina u cijelom svijetu 2020. procijenjena je na 234 milijuna hektolitara.
Vidi originalni članak

Ljubitelji vina jednoglasni su da vinu treba posvetiti posebnu pozornost, a konzumacija vina delikatna je umjetnost. Stoga vaša smočnica, podrum ili kuhinjski hladnjak nije uvijek najbolje mjesto za čuvanje boca vina, jer vino treba držati na tamnom mjestu, na odgovarajućoj temperaturi u posebnim uvjetima. Najbolji izbor su vinske vitrine koje osiguravaju stalnu temperaturu, pravu razinu vlažnosti i tamno okruženje, zaštićeno od štetnih UV zraka.

Tama je ključ 

Držanje vaših vinskih boca organiziranim i sigurnim od vanjskih utjecaja je neophodno. Vinske boce treba čuvati na tamnom mjestu, zaštićenom od štetnih UV zraka, koje mogu prodrijeti u boce i prouzročiti degradaciju njezinog sadržaja. Osim toga, tamna mjesta sa stalnom odgovarajućom temperaturom štite vino od topline, a toplina je loša za ovaj ukusni proizvod od grožđa. Gorenje vinska vitrina, primjerice, opremljena je trostrukim staklom koje učinkovito štiti vinske boce od UV zraka i topline. Ovo elegantno crno staklo kao i crna vanjska strana čine vaš ormarić za vino najsofisticiranijom opcijom za vaš dom.  

Konzistentna temperatura i vlažnost 

Idealno okruženje za skladištenje vina je na stalnih 13°C i 70% vlažnosti, prema Winespector.com. Prava temperatura štiti vino od topline, dok odgovarajuća vlažnost štiti čep. Pretjerana toplina može "skuhati" vaše vino, ugrozivši njegovu svježinu, a suhi čep može pustiti zrak u bocu, zbog čega vaše vino blijedi i prerano stari. 

Bez nepotrebnog rizika  

Vinoljupci također trebaju imati na umu da nepotrebno otvaranje vrata hladnjaka može uzrokovati pad temperature kao i nepotrebno uznemiriti vino unutar boce, miješajući talog koji se nakuplja u vinu. Ovaj talog, iako bezopasan nusprodukt, bolje je ostaviti da se odloži na jednom mjestu, kako bi se izbjegla moguća neugodna tekstura pri uživanju u vinu. Integrirana LED rasvjeta u Gorenje vitrini, brzo će omogućiti dobru vidljivost kroz trostruko staklo, bez nepotrebnog otvaranja vrata i potencijalnog pada temperature, a pritom će sačuvati kvalitetna svojstva vina.

Držite svoje boce položene 

Još jedna stvar koja pomaže da pluteni čep ostane vlažan je  održavanje kontakta s vinom. Zato se preporuča da boce vina držite položene vodoravno, pogotovo ako ih želite čuvati dulje vrijeme. Štoviše, vodoravno pohranjivanje vinskih boca štedi prostor. Stoga su vinske vitrine savršeno okruženje u koje možete pohraniti boce na najprikladniji način. Gorenje vinska vitrina je čak ojačana drvenim policama na izvlačenje, koje lako podnose težine do 15 kg i rashlađuju do 30 boca, što ga čini vrlo fleksibilnim prostorom za boce vrhunske kvalitete. 

Pravilno pohranjeno vino svakako će pridonijeti užitku uživanja u ovom napitku. Bilo da se radi o osvježavajućem aperitivu, idealnom prijatelju uz ukusan obrok ili samo o čaši vina za opuštanje u društvu prijatelja ili dragih osoba, način na koji se vino čuva može utjecati na njegovu kvalitetu, a time i na prigodu u kojoj se konzumira. Čuvajte svoja vina u najboljim uvjetima.  

Idi na 24sata