Obavijesti

Promo sadržaj

Kako čuvati omiljeno vino?

Kako čuvati omiljeno vino?
3

Vino se proizvodi i u njemu se uživa već tisućama godina. Njegovo podrijetlo može se pratiti još 6000. godine prije Krista u okrugu Georgia, a potrošnja vina u cijelom svijetu 2020. procijenjena je na 234 milijuna hektolitara.

Ljubitelji vina jednoglasni su da vinu treba posvetiti posebnu pozornost, a konzumacija vina delikatna je umjetnost. Stoga vaša smočnica, podrum ili kuhinjski hladnjak nije uvijek najbolje mjesto za čuvanje boca vina, jer vino treba držati na tamnom mjestu, na odgovarajućoj temperaturi u posebnim uvjetima. Najbolji izbor su vinske vitrine koje osiguravaju stalnu temperaturu, pravu razinu vlažnosti i tamno okruženje, zaštićeno od štetnih UV zraka.

Tama je ključ 

Držanje vaših vinskih boca organiziranim i sigurnim od vanjskih utjecaja je neophodno. Vinske boce treba čuvati na tamnom mjestu, zaštićenom od štetnih UV zraka, koje mogu prodrijeti u boce i prouzročiti degradaciju njezinog sadržaja. Osim toga, tamna mjesta sa stalnom odgovarajućom temperaturom štite vino od topline, a toplina je loša za ovaj ukusni proizvod od grožđa. Gorenje vinska vitrina, primjerice, opremljena je trostrukim staklom koje učinkovito štiti vinske boce od UV zraka i topline. Ovo elegantno crno staklo kao i crna vanjska strana čine vaš ormarić za vino najsofisticiranijom opcijom za vaš dom.  

Konzistentna temperatura i vlažnost 

Idealno okruženje za skladištenje vina je na stalnih 13°C i 70% vlažnosti, prema Winespector.com. Prava temperatura štiti vino od topline, dok odgovarajuća vlažnost štiti čep. Pretjerana toplina može "skuhati" vaše vino, ugrozivši njegovu svježinu, a suhi čep može pustiti zrak u bocu, zbog čega vaše vino blijedi i prerano stari. 

Bez nepotrebnog rizika  

Vinoljupci također trebaju imati na umu da nepotrebno otvaranje vrata hladnjaka može uzrokovati pad temperature kao i nepotrebno uznemiriti vino unutar boce, miješajući talog koji se nakuplja u vinu. Ovaj talog, iako bezopasan nusprodukt, bolje je ostaviti da se odloži na jednom mjestu, kako bi se izbjegla moguća neugodna tekstura pri uživanju u vinu. Integrirana LED rasvjeta u Gorenje vitrini, brzo će omogućiti dobru vidljivost kroz trostruko staklo, bez nepotrebnog otvaranja vrata i potencijalnog pada temperature, a pritom će sačuvati kvalitetna svojstva vina.

Držite svoje boce položene 

Još jedna stvar koja pomaže da pluteni čep ostane vlažan je  održavanje kontakta s vinom. Zato se preporuča da boce vina držite položene vodoravno, pogotovo ako ih želite čuvati dulje vrijeme. Štoviše, vodoravno pohranjivanje vinskih boca štedi prostor. Stoga su vinske vitrine savršeno okruženje u koje možete pohraniti boce na najprikladniji način. Gorenje vinska vitrina je čak ojačana drvenim policama na izvlačenje, koje lako podnose težine do 15 kg i rashlađuju do 30 boca, što ga čini vrlo fleksibilnim prostorom za boce vrhunske kvalitete. 

Pravilno pohranjeno vino svakako će pridonijeti užitku uživanja u ovom napitku. Bilo da se radi o osvježavajućem aperitivu, idealnom prijatelju uz ukusan obrok ili samo o čaši vina za opuštanje u društvu prijatelja ili dragih osoba, način na koji se vino čuva može utjecati na njegovu kvalitetu, a time i na prigodu u kojoj se konzumira. Čuvajte svoja vina u najboljim uvjetima.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Favbet novom inicijativom pomaže boksačkim klubovima diljem hrvatske
PROMO

Favbet novom inicijativom pomaže boksačkim klubovima diljem hrvatske

Podrška lokalnim klubovima za rast I razvoj mladih boksačkih talenata

Rim Tim Tagi Dim! Germania nudi najveći tečaj na pobjedu Baby Lasagne!
PROMO

Rim Tim Tagi Dim! Germania nudi najveći tečaj na pobjedu Baby Lasagne!

Ovakvu priliku ne smijete propustiti!
Cedevita pokrenula novu digitalnu platformu
PROMO

Cedevita pokrenula novu digitalnu platformu

Upoznajte CE svijet