To je to što me zanima!

Končar - Digital nastavlja dugu tradiciju suradnje Končara i akademske zajednice

Regionalni lider u području elektroindustrije te jedna od najdugovječnijih hrvatskih kompanija ove je godine proslavila 100. obljetnicu poslovanja, a Končareva novoosnovana tvrtka unutar grupacije, Končar - Digital, niže same uspjehe
Vidi originalni članak

Končar - Digital nastavlja uspješnu suradnju s domaćim visokoobrazovnim institucijama, koju Grupa Končar njeguje već mnogo godina. Društvo je nedavno osnovano s ciljem daljnjeg unapređenja konkurentnosti u području razvoja industrijskog softvera te proširivanja digitalnog portfelja usluga.

Svoj će doprinos obrazovanju budućih stručnjaka dati suorganizacijom kolegija ,,Razvoj programskih rješenja za industrijske IoT - sustave'' na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu.

Najsuvremeniji poslovni modeli

Ova mlada, ali uspješna, tvrtka u svom će portfelju prvenstveno imati rješenja iz područja digitalne platforme otvorene i modularne arhitekture za potrebe elektroenergetike, mobilnosti, kritične i urbane infrastrukture s naprednim uslugama upravljanja i održavanja. Osim toga, posebno se ističu najsuvremeniji poslovni modeli, kao generator primjene digitalnih usluga i rješenja, poput uporabe blockchain tehnologije u energetici.

Industrijski softver koji se razvija u Končar - Digitalu prvenstveno se odnosi na upravljanje, daljinsku podršku i održavanje industrijskih postrojenja, energetski učinkovite javne rasvjete, obnovljivih izvora energije, pohrane energije, energetski obnovljenih zgrada, hibridnih energetskih mikromreža te energetski učinkovitih sustava opskrbe vode i odvodnje.

Doktori znanosti na čelu svega

Novu tvrtku vodi dvočlana uprava. Goran Leci je predsjednik, a Stjepan Sučić član uprave. Riječ je o doktorima znanosti te o stručnjacima s međunarodnim iskustvom u domeni elektroenergetike, razvoja digitalnih proizvoda i industrijskog softvera. Njihova područja ekspertize, između ostalog, obuhvaćaju strategiju prodaje, razvoja industrijskog softvera, digitalizacije, naprednih rješenja u energetici i ICT-u, analize tržišta i konkurencije, ali i sudjelovanje u europskim istraživačko-razvojnim projektima.

- Končar - Digital danas okuplja stručnjake koncerna Končar iz područja industrijskog softvera namijenjenog vođenju sustava kritične i urbane infrastrukture. Prilagodljiva organizacija Končar - Digitala omogućit će nam pouzdan pristup kupcima i razvoju novih vlastitih digitalnih rješenja. Motivirani zaposlenici s prostorom za kreativnost i mogućnošću eksperimentiranja stvarat će inovacije. Zbog toga je glavna zadaća tvrtke Končar - Digital usmjeriti inovacije u razvoj uspješnih digitalnih rješenja za tržišta cijelog svijeta - ističe dr. sc. Stjepan Sučić, koji je svoj profesionalni put u Končaru počeo još tijekom studija na FER-u, na kojem danas predaje u okviru spomenutoga kolegija.

Končar - Digital među studentima

Iako su nositelji kolegija ,,Razvoj programskih rješenja za industrijske IoT - sustave'' predavači s FER-a, studente će sa svim teorijskim i praktičnim znanjima upoznati tim tvrtke Končar - Digital, koji će voditi predavanja i laboratorijske vježbe. Osnovna je ideja ove suradnje bolje upoznavanje studenata treće i viših godina s razvojem aplikacija za najsuvremenija digitalna rješenja, koja koriste vodeće IT tvrtke, pa tako i Končar - Digital.

Predavanja se pritom temelje na teoriji i zadacima kojima Grupa Končar osposobljava svoje nove zaposlenike i uvodi ih u svijet razvoja industrijskog softvera. Štoviše, upravo je SCADA sustav PROZA NET perjanica Končarevih softverskih rješenja s više od 700 implementacija u regiji i svijetu. U skladu s tim, ovaj kolegij predstavlja iznimnu priliku za studente da se uz pomoć najboljih domaćih stručnjaka upoznaju sa stručnim aspektom rada koji podrazumijeva najsuvremenije tehnologije. Osim razvoja znanja i vještina, studenti kroz ovaj kolegij imaju priliku nastaviti svoj profesionalni razvoj kao članovi Končar - Digital tima.

Idi na 24sata