To je to što me zanima!

Meso na roštilju još je ukusnije uz povrće

Napokon stižu topliju dani, a upravo je lijepo i sunčano vrijeme odličan povod za otvaranje sezone roštilja
Vidi originalni članak

Kad je riječ o hrani pripremljenoj na grilu, većina ljudi odmah pomisli na sočno meso, ali pritom ne smijemo zaboraviti i na povrće koje će mesu biti ukusan dodatak ili maštovito i hrskavo predjelo u kojem će uživati cijelo društvo okupljeno oko roštilja. Uostalom, da moramo jesti više povrća, govori i nedavno istraživanje Konzuma i Hendala koje pokazuje da čak više od trećine odraslih i djece u Hrvatskoj ne jede povrće svaki dan. Stoga, upravo i roštilj može biti odlična prilika da mijenjamo svoje prehrambene navike kad je riječ o konzumaciji povrća te ga još češće uvrstimo u svoju prehranu.

Za pripremanje povrća na roštilju nije potrebno puno vremena, a najvažnije je da nakon pečenja zadrži svoju sočnost. Konzumovo je istraživanje pokazalo da na ljestvici omiljenog povrća kod odraslih vode rajčica i krumpir, dok je kod djece predvodnik krumpir, a slijede ga mrkva i rajčica. Upravo je navedeno povrće odličan odabir za pripremu na žaru te tako postaje ukusan prilog odrescima, pljeskavicama i drugim mesnim specijalitetima.

Krumpir i mrkve prepolovite te ih najprije skuhajte, a zatim ih premažite s malo maslinovog ulja i dodajte omiljene začine, a nakon toga ih ispecite na roštilju. Rajčice se pripremaju puno brže – samo ih prerežite napola ili narežite na deblje ploške i pecite par minuta. Tikvice, patlidžan, paprike i luk također možete brzo i jednostavno pripremiti na roštilju, a svoje omiljeno povrće možete nanizati i na štapiće za ražnjiće te tako posebno razveseliti mališane, koji će tako lakše zavoljeti slasnu kombinaciju šarenih boja i različitih okusa. Pripazite samo na temperaturu roštilja jer je, za razliku od mesa, povrće ipak bolje grilati na umjerenoj temperaturi kako bi zadržalo sve sokove i bilo što privlačnije i ukusnije. Ako povrće pripremate za osobe koje ne vole meso, pokušajte se organizirati tako da najprije na roštilju ispečete povrće, a onda pojačate vatru te nastavite s mesom.

Kad je riječ o odabiru povrća za roštilj, jedina je granica vlastita mašta, a svoje omiljeno potražite u Konzumu, gdje vas očekuje bogat izbor svježih i ukusnih plodova.

Idi na 24sata