To je to što me zanima!

Nježne i odvažne - moćne žene u povijesti

Zastanite na trenutak i probajte nabrojati imena svih značajnih vladara u povijesti kojih se možete sjetiti. Jeste li? A sada, probajte nabrojati imena svih značajnih vladarica koje poznajete
Vidi originalni članak

Zastanite na trenutak i probajte nabrojati imena svih značajnih vladara u povijesti kojih se možete sjetiti. Jeste li? A sada, probajte nabrojati imena svih značajnih vladarica koje poznajete.

Iako se zasigurno možete sjetiti znatno manje vladarica, to ih ne čini ništa manje značajnima. Dapače, neke snažne i moćne žene izvršile su ogroman utjecaj na povijest i ostavile za sobom neizbrisive tragove koje vidimo i danas. Jedna od njih je neponovljiva Elizabeta I.

Kraljica Elizabeta I. - vladarica “Zlatnog doba” Engleske

“Znam da imam tijelo slabe i nježne žene; ali zato imam srce i želudac kralja, i to kralja Engleske.”

Stabilnost i moć

Elizabeta I. održala je gotovo pola stoljeća stabilne vladavine (1558-1603.) i ubraja se u najutjecajnije engleske vladare uopće. Osim uspješnog vladanja svojom zemljom, jedna od glavnih misija ove kraljice bila je dokazati da žene mogu biti jednako moćni vladari kao i muškarci.

“Djevičanska” kraljica

 

Poznata je kao jedina engleska kraljica koja se nikad nije udala, unatoč brojnim kraljevima i vojvodama koji su prosili njezinu ruku. Tvrdila je da je “udana za svoju zemlju”. 

Međutim, da je u to vrijeme postojao žuti tisak, sigurno bi se naširoko pisalo o njezinim udvaračima i ljubavnicima, među kojima su bile i poznate povijesne ličnosti. Čak se i nagađalo o njezinoj romantičnoj vezi s Williamom Shakespearom, koji je s neskrivenom afekcijom spominje u drugom činu Sna Ivanjske noći.

Intelekt i vokabular

Elizabeta I. poznavala je mnogo jezika, a poznata je po iznimnoj vještini govorništva i moći uvjeravanja. Manje je poznato da je imala i izrazito širok vokabular psovki, baš kao i njezin otac Henrik  VIII.

Trendseterica svog vremena

Kraljica je bila iznimna ljubiteljica mode koja je uvijek ostavljala bez daha raznobojnim i raskošnim opravama. Njezina procedura oblačenja trajala bi oko 4 sata dnevno, a navodno je posjedovala oko 2000 pari rukavica. 

Pored sve raznolikosti i raskoši njezina izgleda, vizualno je najprepoznatljivija po riđoj kosi i jarkim nijansama crvene i narančaste boje u kombinaciji sa zlatnom, koje su odudarale od njezine svijetle puti.

Ako Vas inspiriraju jarke kraljevske boje za uređenje vlastitog interijera, istražite nijanse crvene i zlatne među 10 000 Jupol Gold nijansi.

Idi na 24sata