Obavijesti

Promo sadržaj

Nježne i odvažne - moćne žene u povijesti

Nježne i odvažne - moćne žene u povijesti
7

Zastanite na trenutak i probajte nabrojati imena svih značajnih vladara u povijesti kojih se možete sjetiti. Jeste li? A sada, probajte nabrojati imena svih značajnih vladarica koje poznajete

Zastanite na trenutak i probajte nabrojati imena svih značajnih vladara u povijesti kojih se možete sjetiti. Jeste li? A sada, probajte nabrojati imena svih značajnih vladarica koje poznajete.

Iako se zasigurno možete sjetiti znatno manje vladarica, to ih ne čini ništa manje značajnima. Dapače, neke snažne i moćne žene izvršile su ogroman utjecaj na povijest i ostavile za sobom neizbrisive tragove koje vidimo i danas. Jedna od njih je neponovljiva Elizabeta I.

Kraljica Elizabeta I. - vladarica “Zlatnog doba” Engleske

“Znam da imam tijelo slabe i nježne žene; ali zato imam srce i želudac kralja, i to kralja Engleske.”

Stabilnost i moć

Elizabeta I. održala je gotovo pola stoljeća stabilne vladavine (1558-1603.) i ubraja se u najutjecajnije engleske vladare uopće. Osim uspješnog vladanja svojom zemljom, jedna od glavnih misija ove kraljice bila je dokazati da žene mogu biti jednako moćni vladari kao i muškarci.

“Djevičanska” kraljica

 

Poznata je kao jedina engleska kraljica koja se nikad nije udala, unatoč brojnim kraljevima i vojvodama koji su prosili njezinu ruku. Tvrdila je da je “udana za svoju zemlju”. 

Međutim, da je u to vrijeme postojao žuti tisak, sigurno bi se naširoko pisalo o njezinim udvaračima i ljubavnicima, među kojima su bile i poznate povijesne ličnosti. Čak se i nagađalo o njezinoj romantičnoj vezi s Williamom Shakespearom, koji je s neskrivenom afekcijom spominje u drugom činu Sna Ivanjske noći.

Intelekt i vokabular

Shakespeare - crivain - portrait - personnage clbre - thtre - littrature - personnage - pote

Elizabeta I. poznavala je mnogo jezika, a poznata je po iznimnoj vještini govorništva i moći uvjeravanja. Manje je poznato da je imala i izrazito širok vokabular psovki, baš kao i njezin otac Henrik  VIII.

Trendseterica svog vremena

Royal crown with red gems. Ruby, garnet. Symbol of power and authority

Kraljica je bila iznimna ljubiteljica mode koja je uvijek ostavljala bez daha raznobojnim i raskošnim opravama. Njezina procedura oblačenja trajala bi oko 4 sata dnevno, a navodno je posjedovala oko 2000 pari rukavica. 

Pored sve raznolikosti i raskoši njezina izgleda, vizualno je najprepoznatljivija po riđoj kosi i jarkim nijansama crvene i narančaste boje u kombinaciji sa zlatnom, koje su odudarale od njezine svijetle puti.

Ako Vas inspiriraju jarke kraljevske boje za uređenje vlastitog interijera, istražite nijanse crvene i zlatne među 10 000 Jupol Gold nijansi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?
PROMO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?

Tehnološke inovacije poput pametnih gradova imat će ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti slovenskih gradova. Te inovacije mogu pomoći u uštedi energije, poboljšanju sigurnosti i kvaliteti života

Odmorite se u njegovanom vrtu
PROMO

Odmorite se u njegovanom vrtu

Robotska kosilica brine se za uređenje okoliša što znači da možete uživati ​​u miru i tišini tijekom vikenda i usredotočiti se samo na opuštanje
Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam