To je to što me zanima!

Od zimskih nepogoda do ljetnih požara

O mukotrpnom poslu montera HEP ODS-a velika većina hrvatskih građana zna vrlo malo, često ne imajući na umu da su upravo to ljudi koji svojim radom u teškim i opasnim uvjetima omogućuju redovnu opskrbu električnom energijom.
Vidi originalni članak

Posljednjih desetak godina HEP se suočio s nekoliko dramatičnih elementarnih nepogoda u kojima su, uz veliku materijalnu štetu, teško stradali elektroenergetski objekti i mreža, a velik dio stanovništva ostao bez električne energije. Snježno nevrijeme koje je 22. i 23. siječnja ove godine pogodilo područje Karlovačke županije prouzročilo je prekide u opskrbi električnom energijom kod približno 6.000 kućanstava, dok je na području Ličko-senjske županije orkanska bura uzrokovala više prekida u opskrbi električnom energijom. U isto vrijeme, snijeg i led uzrokovali su velike probleme u opskrbi električnom energijom stanovnicima brojnih naselja na području Imotske krajine. Nevrijeme je izazvalo više prekida opskrbe i u Istri, Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj. Zahvaljujući monterima HEP ODS-a, u svim je slučajevima opskrba električnom energijom za najveći broj stanovnika normalizirana unutar istog dana.

Nevidljivi sustav "iza utičnice

To su situacije u kojima se pokazuje da je HEP puno više od računa za potrošenu električnu energiju i da postoji čitav jedan nevidljiv, ali velik i složen sustav koji se nalazi “iza utičnice”, spreman da u trenutku aktiviranja električnog prekidača odgovori na svačije potrebe za svjetlom, toplinom, snagom i informacijom. Toga smo najčešće svjesni samo kad nestane struje, kao što se to zbog prirodnih katastrofa, nažalost, često događalo u posljednjem desetljeću - od ledoloma u Gorskom kotaru i poplave u istočnoj Posavini preko velikih ljetnih požara u Dalmaciji, kao 2015. godine na Pelješcu, te, posebno, potresa u Zagrebu i Petrinji 2020. godine. Uz veliku štetu na elektroenergetskoj mreži i objektima za proizvodnju električne i toplinske energije, petrinjski potres uzrokovao je i prekid napajanja za više od 150 tisuća korisnika na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te grada Zagreba. Velikom požrtvovnošću radnika HEP-a, već istog dana tijekom poslijepodneva i večeri osigurano je napajanje većeg dijela stradalog područja.

U svim tim situacijama misija Hrvatske elektroprivrede, osiguranje kvalitetne opskrbe kupaca energijom, stavljena je na kušnju, ali upravo zahvaljujući monterima HEP ODS-a, ona nije dovedena u pitanje. Monteri su istinski heroji HEP-a, budući da su u svim ekstremnim uvjetima, poput poplava, požara, snijega ili poledica bili prvi na terenu, često se probijajući do mjesta kvarova uz pomoć Hrvatskih šuma i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Oni su ponos Hrvatske

I dok ljeto uvijek donosi povećano opterećenje elektroenergetske mreže uslijed vrućine i velikog broja turista, kada su radnici HEP ODS-a pod posebnom spremnošću, zima hepovcima donosi posebne izazove. Naime, najveće probleme u opskrbi električnom energijom u zimskim mjesecima, uz orkansku buru, uzrokuju i velike količine mokrog snijega, što dovodi do rušenja stabala na dalekovode, ali i do zamrzavanja vodova s naslagama leda, njihova pucanja i oštećenja stupova koji ih nose. U većina slučajeva ti kvarovi se događaju izvan naseljenih mjesta, na lokacijama čiji je pronalazak otežan visokim i neočišćenim snijegom, a sam popravak i gotovo polarnim uvjetima rada. Vjerojatno najekstremniji primjer ćudljivog zimskog vremena dogodio se u veljači 2014. godine, kada je ledena vremenska nepogoda u Gorskom kotaru uništila 510 kilometara električnih vodova – čak polovicu ukupne distribucijske mreže na tom području!

Hepovci u takvim situacijama daju sve od sebe da bi uništenu električnu mrežu popravili, a zatim i vratili u normalno stanje. Monteri HEP ODS-a ne pitaju je li hladno, vruće, mokro, klizavo i koliko je opasno to što rade, jer samo je jedno važno – svima što prije dati struju. Njihovu profesionalnost, hrabrost i rad u iznimno teškim uvjetima, prepoznala je i udruga Ponos Hrvatske, dodijelivši im priznanja za požrtvovnost u saniranju posljedica požara na Pelješcu 2015. i petrinjskog potresa pet godina kasnije.

Idi na 24sata