Obavijesti

Promo sadržaj

Od zimskih nepogoda do ljetnih požara

Od zimskih nepogoda do ljetnih požara
4

O mukotrpnom poslu montera HEP ODS-a velika većina hrvatskih građana zna vrlo malo, često ne imajući na umu da su upravo to ljudi koji svojim radom u teškim i opasnim uvjetima omogućuju redovnu opskrbu električnom energijom.

Posljednjih desetak godina HEP se suočio s nekoliko dramatičnih elementarnih nepogoda u kojima su, uz veliku materijalnu štetu, teško stradali elektroenergetski objekti i mreža, a velik dio stanovništva ostao bez električne energije. Snježno nevrijeme koje je 22. i 23. siječnja ove godine pogodilo područje Karlovačke županije prouzročilo je prekide u opskrbi električnom energijom kod približno 6.000 kućanstava, dok je na području Ličko-senjske županije orkanska bura uzrokovala više prekida u opskrbi električnom energijom. U isto vrijeme, snijeg i led uzrokovali su velike probleme u opskrbi električnom energijom stanovnicima brojnih naselja na području Imotske krajine. Nevrijeme je izazvalo više prekida opskrbe i u Istri, Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj. Zahvaljujući monterima HEP ODS-a, u svim je slučajevima opskrba električnom energijom za najveći broj stanovnika normalizirana unutar istog dana.

Nevidljivi sustav "iza utičnice

To su situacije u kojima se pokazuje da je HEP puno više od računa za potrošenu električnu energiju i da postoji čitav jedan nevidljiv, ali velik i složen sustav koji se nalazi “iza utičnice”, spreman da u trenutku aktiviranja električnog prekidača odgovori na svačije potrebe za svjetlom, toplinom, snagom i informacijom. Toga smo najčešće svjesni samo kad nestane struje, kao što se to zbog prirodnih katastrofa, nažalost, često događalo u posljednjem desetljeću - od ledoloma u Gorskom kotaru i poplave u istočnoj Posavini preko velikih ljetnih požara u Dalmaciji, kao 2015. godine na Pelješcu, te, posebno, potresa u Zagrebu i Petrinji 2020. godine. Uz veliku štetu na elektroenergetskoj mreži i objektima za proizvodnju električne i toplinske energije, petrinjski potres uzrokovao je i prekid napajanja za više od 150 tisuća korisnika na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te grada Zagreba. Velikom požrtvovnošću radnika HEP-a, već istog dana tijekom poslijepodneva i večeri osigurano je napajanje većeg dijela stradalog područja.

U svim tim situacijama misija Hrvatske elektroprivrede, osiguranje kvalitetne opskrbe kupaca energijom, stavljena je na kušnju, ali upravo zahvaljujući monterima HEP ODS-a, ona nije dovedena u pitanje. Monteri su istinski heroji HEP-a, budući da su u svim ekstremnim uvjetima, poput poplava, požara, snijega ili poledica bili prvi na terenu, često se probijajući do mjesta kvarova uz pomoć Hrvatskih šuma i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Oni su ponos Hrvatske

I dok ljeto uvijek donosi povećano opterećenje elektroenergetske mreže uslijed vrućine i velikog broja turista, kada su radnici HEP ODS-a pod posebnom spremnošću, zima hepovcima donosi posebne izazove. Naime, najveće probleme u opskrbi električnom energijom u zimskim mjesecima, uz orkansku buru, uzrokuju i velike količine mokrog snijega, što dovodi do rušenja stabala na dalekovode, ali i do zamrzavanja vodova s naslagama leda, njihova pucanja i oštećenja stupova koji ih nose. U većina slučajeva ti kvarovi se događaju izvan naseljenih mjesta, na lokacijama čiji je pronalazak otežan visokim i neočišćenim snijegom, a sam popravak i gotovo polarnim uvjetima rada. Vjerojatno najekstremniji primjer ćudljivog zimskog vremena dogodio se u veljači 2014. godine, kada je ledena vremenska nepogoda u Gorskom kotaru uništila 510 kilometara električnih vodova – čak polovicu ukupne distribucijske mreže na tom području!

Hepovci u takvim situacijama daju sve od sebe da bi uništenu električnu mrežu popravili, a zatim i vratili u normalno stanje. Monteri HEP ODS-a ne pitaju je li hladno, vruće, mokro, klizavo i koliko je opasno to što rade, jer samo je jedno važno – svima što prije dati struju. Njihovu profesionalnost, hrabrost i rad u iznimno teškim uvjetima, prepoznala je i udruga Ponos Hrvatske, dodijelivši im priznanja za požrtvovnost u saniranju posljedica požara na Pelješcu 2015. i petrinjskog potresa pet godina kasnije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir
PROMO

Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!