To je to što me zanima!

Neki Daniels Media: Opatijska inicijativa i financiranje sporta

Ekskluzivno u sklopu Water Polo PRESSPOINT konferencije predstavljena je  Opatijska inicijativa  u kojoj sudjeluje 5 Saveza ekipnih sportova, s prijedlozima i rješenjima za nadogradnju sustava financiranja sporta
Vidi originalni članak

Ekskluzivno u sklopu Water Polo PRESSPOINT konferencije predstavljena je  Opatijska inicijativa  u kojoj sudjeluje 5 Saveza ekipnih sportova, s prijedlozima i rješenjima za nadogradnju sustava financiranja sporta, a posebno klubova kao temelj opstanka i uspjeha svih nacionalnih saveza, ali i s puno širom njihovom ulogom u društvu.

"Opatijska inicijativa je predložila način financiranja hrvatskog timskog sporta s tržišnim naknadama od TV prava i klađenja, naknada od turista, gradskih poreza na potrošnju turista, od povećanja prihoda od reklamiranja i promocije tvrtki na utakmicama. Izneseni prijedlog financiranja je održiv i ekonomski ili socijalno opravdan, te će omogućiti sveobuhvatno održivo i tržišno financiranje nogometa, košarke, rukometa, odbojke i vaterpola, a može se primijeniti i na neke individualne sportove", kazao je Bukić napomenuvši da mnogi klubovi i savezi danas u Hrvatskoj jedva preživljavaju.

"Mi želimo ukazati na važnost sporta za zdravlje naše djece i svih nas mora zabrinuti podatak da 70 posto učenika prva tri razreda osnovnih škola u Splitu i Šibeniku ne mogu preplivati 20 metara",  istaknuo je Bukić napomenuvši da ako se djeca danas žele baviti sportom to mogu isključivo u klubovima koji su na rubu egzistencije, a u manjim gradovima se gase timski klubovi pa se djeca i ne mogu baviti sportom.

Kroz retrospektivu hrvatskog vaterpola proveo nas je član Stručnog savjeta HVS-a i najtrofejniji vaterpolski trener svih vremena gospodin Ratko Rudić.

"Hrvatski vaterpolo je danas perjanica hrvatskog sporta, a do svih uspjeha smo došli zahvaljujući simbiozi rukovodećih struktura saveza, dobrom stručnom radu i igrača koji dolaze iz klubova", rekao je Ratko Rudić, dok je njegov nasljednik na reprezentativnoj klupi Ivica Tucak naglasio da se HVS, osim za seniorsku, skrbi i za još sedam selekcija u mlađim dobnim kategorijama.

"Naravno da ja nama glavni ovogodišnji cilj nastup u srpnju na Europskom prvenstvu u Barceloni, ali kruna našeg četverogodišnjeg ciklusa na nastup na OI 20020. u Tokiju gdje ćemo se boriti za najsjajnije odličje i za koju već sada imamo 70 posto posloženu momčad, a zahvaljujući dobrom radu s mlađim uzrastima mogu reći da već imamo i naznake ekipe koja bi trebala nastupiti i na OI 2024. godine", rekao je Tucak.

Predstavnik SDUŠ-a Krešimir Šamija naglasio je da su uspjesi hrvatskog vaterpola dokaz, ne samo njihovog dobrog strateškog promišljanja, nego i dokaz da u Hrvatskoj postoji sustav sporta kojeg treba nadograđivati.
"Od osnutka SDUŠ-a sustavno se radi na izradi Nacionalnog programa sporta, a financijska sredstva koja su 2016. godine iznosila 197 milijuna kuna ove godine će se, zahvaljujući i prenesenim sredstvima od igara na sreću ove godine iznositi više od 300 milijuna kuna", kazao je Šamija.

Idi na 24sata