To je to što me zanima!

Ove godine svi vole SUP - evo i zašto!

Luftići u obliku jednoroga ili pelikana su prošlost. Ove godine na plažu se nosi – SUP!
Vidi originalni članak

Sudeći po fotografijama s društvenih mreža, SUP je ove godine preuzeo titulu najpopularnijeg vida zabave i rekreacije na ljetovanju. Na jadranskim plažama od Umaga do Cavtata, pa čak i na rijekama u unutrašnjosti Lijepe naše, svi veslaju na daskama na napuhavanje. U nastavku vam otkrivamo zašto je SUP toliko popularan da ga ovog ljeta svi žele isprobati!

Supanje spaja razonodu i vježbanje

Čak i oni koji ne vole aktivni život tijekom ljetovanja, brzo se zaljube u Stand Up Paddle surfanje (skraćeno SUP). Ima nešto umirujuće u veslanju stojeći na sup board ili dasci za sup, okruženi očaravajućim bojama vode i prirode, mirisu mora i povjetarcu koji miluje kosu. Dok se trudite održati ravnotežu na dasci i pritom veslom grabite površinu vode, ni ne slutite da zapravo vježbate. Naime, supanje aktivira mišiće cijelog tijela, posebice onih duž kralježnice, ramena i nogu, a mnogi kažu da je SUP meditacija u pokretu i odličan lijek za stres.

Savršena je formula za skidanje kilograma

Dosta vam je pomodnih dijeta, neefikasnih dodataka prehrani koji ne pomažu pri mršavljenju i skupih članarina u teretani? Pokušajte s uspravnim veslanjem koje sagorijeva masti pri svakom zaveslaju. Ovisno o načinu na koji veslate, možete potrošiti i preko 1000 kcal u sat vremena, što je poprilično mnogo ako se uzme u obzir da sat vremena vožnje biciklom potroši 500 kcal, a trčanje oko 600 kcal. Uz to, ugodnije je provesti popodne supajući na vodi nego u prepunoj teretani, zar ne?

Supanje je zabava za cijelu obitelj

Veslanje na dasci je društvena aktivnost u kojoj mogu uživati svi uzrasti. To je jednostavna rekreacija za koju ne treba nikakva tjelesna priprema i izvrstan je način da provedete dan s djecom ili prijateljima jer naprosto potiče na druženje. Početnicima, dakako, ne gine nekoliko nespretnih padova s daske dok se ne nauče održati ravnotežu na vodi, a što će djeci definitivno izmamiti osmijeh na lice.

Supati se može cijele godine

S obzirom na to da je SUP rekreacija na mirnim vodama, idealan je za sva godišnja doba. Ljeti će sjajno poslužiti kao plutajući madrac za jogu, za istraživanje plaže i njene okolice ili noćno razgledavanje grada s morske strane, a što omogućuje jedinstveno iskustvo koje ne može baš svatko doživjeti. Uspravno veslanje nije ograničeno samo na razonodu na moru, već na svim vodama na kojima nema velikih valova. Tako se u proljeće i kasnu jesen može supati u zaljevima i lagunama, ali i na rijekama, potocima, jezerima i ribnjacima.

Aktivnost koja neće isprazniti vaš novčanik

Sup je pristupačna aktivnost u kojoj svatko može uživati jer za istu nisu potrebne skupe članarine, specijalni tereni, posebne škole ni privatni treneri. Dovoljni su mirna voda, dobra volja, kupaći kostim i pravilno odabrana oprema. Sup daska ili tzv. paddle board, je najvažniji dio opreme i bira se prema nosivosti (težini korisnika) i namjeni, a potom slijede veslo kojim se usmjeruje, vezica oko gležnja kako vam daska ne bi odlutala pri padu te odgovarajuća torba u kojoj će sup daska i ostali dijelovi „prezimiti“ do iduće avanture.

Ako niste sigurni da je supanje vaš novi ljetni hit, a žarko biste ga htjeli isprobati – Hervis ima rješenje! Osim što ova poznata trgovina sportske opreme ima sve za supanje po SUPer povoljnim cijenama, početnicima koji žele isprobati ovaj najbrže rastući sport na svijetu nudi alternativu u vidu najma opreme. Ovog ljeta opustite se uz surfanje na iznajmljenim daskama na napuhavanje te istovremeno štedite novac i vrijeme koje biste inače izdvojili na istraživanje i kupovinu.

Zaplovite morem ili jezerom na dasci na napuhavanje i otkrijte zašto je SUP najtraženija zabavno-sportska aktivnost današnjice!

Idi na 24sata