To je to što me zanima!

Povratak kapljice mlijeka iz sedamdesetih godina u logo Dukata priziva najljepša sjećanja iz djetinjstva

Naša najdugovječnija mljekara obilježava 110 godina baštine u domaćem mljekarstvu
Vidi originalni članak

Kada smo ovih blagdana pripremali šalicu mlijeka i kolačiće za okrijepu djedu Božićnjaku pazili smo da to bude Dukat mlijeko. Jer novi “stari” logo Dukata priziva najljepša sjećanja iz dobrih starih vremena, a Djed Božićnjak ih zasigurno ima pregršt!

Naime, Dukat upravo obilježava 110 godina baštine u hrvatskom mljekarstvu i tim povodom je predstavio novi dizajn te novi logo u koji vraća svoju u slavnu ‘kapljicu’ iz 70-ih godina, koja baš poput Proustovih Madelaine kolačića priziva najljepša sjećanja iz djetinjstva.

Naša su primjerice mamine palačinke sa šećerom. Uz nezaobilaznu čašu mlijeka, to su bile i ostale najbolje palačinke koje poznajemo!

Mlijeko u vrećicama – simbol 80-ih

Neki se, poput djece kasnih sedamdesetih godina, sjećaju roditelja koji su posebno pažljivo rukovali Dukat mlijekom u plastičnim vrećicama. Starije generacije sigurno se sjećaju da je već kupovina mlijeka imala elemente prave avanture.

Naime, plastični materijali tada nisu bili otporni kao danas pa je u trgovini trebalo dobro pripaziti da se odabere ona vrećica koja slučajno nije oštećena, kako mlijeko ne bi iscurilo. I to nije bilo sve – namirnice su se u vrećice strateški slagale kako bi mlijeko u vrećici bilo na vrhu i sigurno stiglo kući. A tada je vrećicu mlijeka bilo je potrebno staviti u plavi rebrasti stalak za mlijeko, škarama oprezno izrezati kut vrećice kako bi se mlijeko bez prolijevanja izlilo u lonac jer ga je trebalo i prokuhati. Mlađe generacije za ove detalje iz svakodnevice znaju samo iz priča.

Stariji bi se članovi naših kućanstava vjerojatno sjetili Dukat mlijeka u staklenim bocama koje je Dukat prvi lansirao na tržište  davne 1952. godine a kasnije ih zamijenio spomenutim mlijekom u vrećicama a potom i prizma tetrapak pakiranjem, kojeg zasigurno pamtimo po čokoladnom mlijeku, najčešće u  kombinaciji s popularnim piroškama, Fri Fri  ili Cao Cao kolačem! Osamdesetih godina Dukat je predstavio i pravokutni tetrapak koji je danas zamijenjen najmodernijim tetrapak EDGE pakiranjem koje omogućava precizno izlijevanje mlijeka, potpuno pražnjenje i lakše otvaranje te ponovno zatvaranje.

Tisak: Grafički zavod Hrvatske

Možda su najveselija i najmirisnija sjećanja ona na pripremu božićnih kolača s bakama i mamama, kada smo strpljivo čekali zdjele “za polizat”, a danas ta ista sjećanja s nama stvaraju i naša djeca.

Kao i nekada, na radnoj plohi su bile onda, kao i danas, ikone hrvatskog mljekarstva - Dukat mlijeko, plavi I zeleni jogurt,  Dukat maslac i Brzo&Fino vrhnje za šlag, sastojci naših Madelaine kolačića.

Na pitanje “Koji ti je jogurt najdraži ” – većina će vjerojatno “kao iz topa” odgovoriti plavi ili zeleni.

Dukatov tekući (plavi) i čvrsti (zeleni) jogurt ikone su domaćeg mljekarstva i nezaobilazan svakodnevnice svih generacija. Pripremljeni od 100 posto prirodnih sastojaka, Dukat „plavi i zeleni“ jogurti prirodno su hranjivi mliječni proizvodi i savršena dopuna zdravoj prehrani. I s nama su svugdje I oduvijek. Pa čak i na satovima likovne kulture. Prisjetite se jeste li i vi izrađivali ukrase od njihovih poklopaca i tapiserije od izrezanih rubova jogurt čašica? Mi jesmo!

Dukat, naša najdugovječnija mljekara sa 110 godina dugom baštinom u domaćem mljekarstvu nezaobilazan je dio naših života. Posvećen nama od 1912. godine Dukat pronalazi najbolja rješenja za naše raznovrsne životne stilove i prehrambene potrebe. Tako su primjerice b.Aktiv LGG, SenSia, Dukat Fit, Triple 0%, linija proizvoda bez laktoze Lagano jutro proizvodi bez kojih ne možemo zamisliti našu svakodnevnicu.

Dukat je ovdje za nas već 110 godina I bit će ovdje I za buduće generacije.

I za Djeda Božićnjaka s početka ovog teksta😊

Idi na 24sata