To je to što me zanima!

Prelaze li vaša djeca prugu na putu do škole? Evo što moraju znati

HŽ Infrastruktura akcijom „Vlak je uvijek brži“ podsjeća roditelje i nastavnike na to da djecu upozore na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu te da su osobe svih dobnih uzrasta sudionici u prometu
Vidi originalni članak

U ponedjeljak 4. rujna 2023. počinje škola te će se stotine tisuća djece, među njima i više od 30 000 prvašića, naći na prometnicama, a mnogi od njih na putu do škole morat će proći i uz željezničku prugu ili preko nje.

Već sada znamo rasporede predmeta školaraca, imamo spremnu odjeću za prvi školski dan te znamo i učitelje koji su već postali ili će tek postati neke od najvažnijih figura u životima naših klinaca. S klincima smo prošli sve obrasce kulturnog ponašanja s nastavnicima, kolegama te starijima. Ostaje još samo put do škole kao zadnja stavka slagalice školske godine koja je pred nama. Ipak, i odrasli se uz najmlađe stalno moraju podsjećati na sigurno putovanje do posla ili škole, pogotovo ako putovanje uključuje prelazak preko pruge ili vožnju uz prugu.

NESMOTRENOST I NEPOŠTIVANJE PROMETNIH ZNAKOVA UZROK 98 POSTO NESREĆA

Ako ne poštujete prometna pravila i prometnu signalizaciju, to može biti vrlo opasno. Slušalice u ušima kao i razgovor mobitelom u blizini pruge mogu biti jako opasni. Zbog slušalica ne čujete što se oko vas događa, ne čujete ni vlak koji stiže. Mobitel vam odvraća pozornost, a na pruzi je jako važno biti oprezan. Upozorite i djecu na to, jer je važno da od malih nogu usvoje tu percepciju.

S obzirom na to da međunarodne statistike upozoravaju na to da su u 98 posto slučajeva uzroci nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima to što su sudionici u cestovnome prometu (vozači osobnih vozila, motociklisti, biciklisti, pješaci) nesmotreni i ne poštuju prometna pravila i prometnu signalizaciju, namjera je promijeniti pogrešnu percepciju da su nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima problem samo željeznice. Odgovornost je na svima koji sudjeluju u željezničko-cestovnome prometu, jer je potrebno s oprezom i pozornošću pratiti prometne znakove i signalizaciju.

Mjesta na kojima se križaju željeznička pruga i cesta, bilo da je riječ o željezničko-cestovnim bilo o pješačkim prijelazima, sigurna su za korištenje. Nažalost, zbog neopreza i kršenja prometnih pravila i prometne signalizacije i dalje se događaju nesreće u kojima teško stradavaju djeca i odrasli. Vrlo je važno da djeca u školu krenu na vrijeme kako zbog žurbe i nestrpljenja ne bi neoprezno prelazila preko pruge.

DOBRO PROMOTRITI PROMETNE ZNAKOVE STOP I ANDRIJIN KRIŽ

Prije prelaska preko željezničke pruge obavezno stanite i uz poštivanje prometnih znakova i željezničke signalizacije prugu prijeđite tek kada se uvjerite u to da ne prijeti opasnost. Ako je polubranik spušten, treba pričekati da se on podigne, a ako polubranika na željezničko-

cestovnome prijelazu nema, treba prilikom nailaska na prometne znakove Stop i Andrijin križ dobro promotriti oko sebe i uvjeriti se u to da vlak ne nailazi.

VLAK JE UVIJEK BRŽI – AKCIJA KOJA SE PROVODI 23 GODINE

HŽ Infrastruktura 23. godinu zaredom provodi edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“, ponavljajući i ističući informacije za koje će mnogi reći da ih znaju, ali praksa potvrđuje da ih treba stalno ponavljati. Akcija je namijenjena djeci osnovnoškolskoga uzrasta te vozačima i drugim sudionicima u cestovnome prometu kojom ih se upozorava na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu.

ZAUSTAVNI PUT VLAKA 1500 METARA

Djeci treba ponavljati i kako pruga nikako nije mjesto za igru. Strogo je zabranjeno igrati se na pruzi i uz prugu, na mostovima kojima prolazi pruga kao i penjati se na vagone i stupove kontaktne mreže. Opasno je po život kretati se uz prugu ili preko pruge sa slušalicama u ušima ili s mobitelom u ruci te zanemarivati prometne znakove i signalizaciju.

Zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega ga strojovođa, nakon što na pruzi uoči automobil ili dijete, ne stigne zaustaviti na vrijeme. Vlakovi su i sve tiši pa se njihov dolazak ne čuje dok nisu u blizini prijelaza. Treba biti odgovoran i prelaziti preko pruge samo na obilježenim mjestima. Istu stvar moramo ponavljati i najmlađima. Strogo je zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazama neposredno uz kolosijeke kao i bacati kamenje na vlakove koji prolaze prugom.

U Godišnjemu izvješću o sigurnosti za prošlu godinu HŽ Infrastruktura navodi da se u 2022. dogodilo 16 ozbiljnih nesreća. Pet ozbiljnih nesreća posljedica je naleta željezničkih vozila u pokretu na osobe koje su nesmotreno prelazile preko pruge, odnosno koje su se kretale po pruzi na mjestima koja nisu predviđena za to. U 2022. dogodilo se i 46 nesreća, što je u odnosu na petogodišnji prosjek smanjenje od 27,2 posto. Taj se prosjek pokušava dodatno sniziti edukativno-preventivnim akcijama poput akcije „Vlak je uvijek brži“.

NEOPHODNA JE PROMJENA PONAŠANJA SVIH SUDIONIKA U PROMETU

Dosadašnja međunarodna praksa pokazala je da je najučinkovitiji način promjene ponašanja sudionika u prometu edukacija, isticanje rizika i upozoravanje na kobne opasnosti neopreznoga kretanja uz prugu ili prelaženja pruge na mjestima koja za to nisu previđena. Upravo zbog toga HŽ Infrastruktura svake godine u školama provodi ranije spomenutu edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“' kojom obuhvati par tisuća školaraca.

HŽ Infrastruktura poziva sve roditelje i nastavnike da djecu upozore na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu. Poziva i svu djecu da budu primjer jedni drugima i odgovorno se ponašaju. I zapamtite, vlak je uvijek brži!

Više informacija o edukativno-preventivnoj akciji možete potražiti na mrežnim stranicama HŽ Infrastrukture (https://www.hzinfra.hr/vlak-je-uvijek-brzi/).

Idi na 24sata