Obavijesti

Promo sadržaj

Prelaze li vaša djeca prugu na putu do škole? Evo što moraju znati

Prelaze li vaša djeca prugu na putu do škole? Evo što moraju znati

HŽ Infrastruktura akcijom „Vlak je uvijek brži“ podsjeća roditelje i nastavnike na to da djecu upozore na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu te da su osobe svih dobnih uzrasta sudionici u prometu

U ponedjeljak 4. rujna 2023. počinje škola te će se stotine tisuća djece, među njima i više od 30 000 prvašića, naći na prometnicama, a mnogi od njih na putu do škole morat će proći i uz željezničku prugu ili preko nje.

Već sada znamo rasporede predmeta školaraca, imamo spremnu odjeću za prvi školski dan te znamo i učitelje koji su već postali ili će tek postati neke od najvažnijih figura u životima naših klinaca. S klincima smo prošli sve obrasce kulturnog ponašanja s nastavnicima, kolegama te starijima. Ostaje još samo put do škole kao zadnja stavka slagalice školske godine koja je pred nama. Ipak, i odrasli se uz najmlađe stalno moraju podsjećati na sigurno putovanje do posla ili škole, pogotovo ako putovanje uključuje prelazak preko pruge ili vožnju uz prugu.

NESMOTRENOST I NEPOŠTIVANJE PROMETNIH ZNAKOVA UZROK 98 POSTO NESREĆA

Ako ne poštujete prometna pravila i prometnu signalizaciju, to može biti vrlo opasno. Slušalice u ušima kao i razgovor mobitelom u blizini pruge mogu biti jako opasni. Zbog slušalica ne čujete što se oko vas događa, ne čujete ni vlak koji stiže. Mobitel vam odvraća pozornost, a na pruzi je jako važno biti oprezan. Upozorite i djecu na to, jer je važno da od malih nogu usvoje tu percepciju.

S obzirom na to da međunarodne statistike upozoravaju na to da su u 98 posto slučajeva uzroci nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima to što su sudionici u cestovnome prometu (vozači osobnih vozila, motociklisti, biciklisti, pješaci) nesmotreni i ne poštuju prometna pravila i prometnu signalizaciju, namjera je promijeniti pogrešnu percepciju da su nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima problem samo željeznice. Odgovornost je na svima koji sudjeluju u željezničko-cestovnome prometu, jer je potrebno s oprezom i pozornošću pratiti prometne znakove i signalizaciju.

Mjesta na kojima se križaju željeznička pruga i cesta, bilo da je riječ o željezničko-cestovnim bilo o pješačkim prijelazima, sigurna su za korištenje. Nažalost, zbog neopreza i kršenja prometnih pravila i prometne signalizacije i dalje se događaju nesreće u kojima teško stradavaju djeca i odrasli. Vrlo je važno da djeca u školu krenu na vrijeme kako zbog žurbe i nestrpljenja ne bi neoprezno prelazila preko pruge.

DOBRO PROMOTRITI PROMETNE ZNAKOVE STOP I ANDRIJIN KRIŽ

Prije prelaska preko željezničke pruge obavezno stanite i uz poštivanje prometnih znakova i željezničke signalizacije prugu prijeđite tek kada se uvjerite u to da ne prijeti opasnost. Ako je polubranik spušten, treba pričekati da se on podigne, a ako polubranika na željezničko-

cestovnome prijelazu nema, treba prilikom nailaska na prometne znakove Stop i Andrijin križ dobro promotriti oko sebe i uvjeriti se u to da vlak ne nailazi.

VLAK JE UVIJEK BRŽI – AKCIJA KOJA SE PROVODI 23 GODINE

HŽ Infrastruktura 23. godinu zaredom provodi edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“, ponavljajući i ističući informacije za koje će mnogi reći da ih znaju, ali praksa potvrđuje da ih treba stalno ponavljati. Akcija je namijenjena djeci osnovnoškolskoga uzrasta te vozačima i drugim sudionicima u cestovnome prometu kojom ih se upozorava na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu.

ZAUSTAVNI PUT VLAKA 1500 METARA

Djeci treba ponavljati i kako pruga nikako nije mjesto za igru. Strogo je zabranjeno igrati se na pruzi i uz prugu, na mostovima kojima prolazi pruga kao i penjati se na vagone i stupove kontaktne mreže. Opasno je po život kretati se uz prugu ili preko pruge sa slušalicama u ušima ili s mobitelom u ruci te zanemarivati prometne znakove i signalizaciju.

Zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega ga strojovođa, nakon što na pruzi uoči automobil ili dijete, ne stigne zaustaviti na vrijeme. Vlakovi su i sve tiši pa se njihov dolazak ne čuje dok nisu u blizini prijelaza. Treba biti odgovoran i prelaziti preko pruge samo na obilježenim mjestima. Istu stvar moramo ponavljati i najmlađima. Strogo je zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazama neposredno uz kolosijeke kao i bacati kamenje na vlakove koji prolaze prugom.

U Godišnjemu izvješću o sigurnosti za prošlu godinu HŽ Infrastruktura navodi da se u 2022. dogodilo 16 ozbiljnih nesreća. Pet ozbiljnih nesreća posljedica je naleta željezničkih vozila u pokretu na osobe koje su nesmotreno prelazile preko pruge, odnosno koje su se kretale po pruzi na mjestima koja nisu predviđena za to. U 2022. dogodilo se i 46 nesreća, što je u odnosu na petogodišnji prosjek smanjenje od 27,2 posto. Taj se prosjek pokušava dodatno sniziti edukativno-preventivnim akcijama poput akcije „Vlak je uvijek brži“.

NEOPHODNA JE PROMJENA PONAŠANJA SVIH SUDIONIKA U PROMETU

Dosadašnja međunarodna praksa pokazala je da je najučinkovitiji način promjene ponašanja sudionika u prometu edukacija, isticanje rizika i upozoravanje na kobne opasnosti neopreznoga kretanja uz prugu ili prelaženja pruge na mjestima koja za to nisu previđena. Upravo zbog toga HŽ Infrastruktura svake godine u školama provodi ranije spomenutu edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“' kojom obuhvati par tisuća školaraca.

HŽ Infrastruktura poziva sve roditelje i nastavnike da djecu upozore na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu. Poziva i svu djecu da budu primjer jedni drugima i odgovorno se ponašaju. I zapamtite, vlak je uvijek brži!

Više informacija o edukativno-preventivnoj akciji možete potražiti na mrežnim stranicama HŽ Infrastrukture (https://www.hzinfra.hr/vlak-je-uvijek-brzi/).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva
PROMO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva

Damjan Rudež, novi predavač Skill Boxa, profesionalni košarkaš, najbolji je primjer mladima kako je na svom putu odabrane karijere pa potom ulaganjem u svoje obrazovanje, nastavio putem uspješnog poduzetnika.

Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu
PROMO

Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu

Otkrijte priču o hrabrom činu izgradnje hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu za vrijeme Sikstovog pontifikata
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti