To je to što me zanima!

Priča iz Slavonije: od domaćeg polja do domaćeg piva

Kvalitetu domaćeg pivarskog ječma prepoznala je pivovara iz Karlovca koja u proizvodnji svojeg najpopularnijeg piva - Karlovačkog - koristi ječam dobiven isključivo s hrvatskih polja
Vidi originalni članak

Domaći poljoprivrednici sve se više okreću uzgoju pivarskog ječma koji postaje hit poljoprivredna kultura. Riječ je o kulturi koja spada u kategoriju tradicionalnih na našem području, poput pšenice. No, za razliku od pšenice, cijena ječma je od 5 do 20 posto veća, dok ranija žetva znači i raniji novac koji poljoprivrednicima stiže od otkupa.

Kvalitetu domaćeg pivarskog ječma prepoznala je pivovara iz Karlovca koja u proizvodnji svojeg najpopularnijeg piva - Karlovačkog - koristi ječam dobiven isključivo s hrvatskih polja. Blizina polja i tvornice jamči im sigurnost te kontrolu proizvodnje osnovne sirovine, što je pozitivan i rijedak primjer u domaćoj prerađivačkoj industriji.

Uzgojem pivarskog ječma zadovoljna su i braća Silvio i Kristijan Trnka iz Dragalića. Ječam je jedna od kultura koju uzgajaju, a veći prihodi od poljoprivrede razlog su zašto su odlučili ostati u svom selu. Ječam koji uzgajamo je vrhunske kvalitete – koristimo domaće sjeme, a nakon uzgoja na našim poljima prodajemo ga domaćem prerađivaču. Dodatnu potvrdu kvalitete našeg ječma dobivamo time što se on koristi za proizvodnju ječmenog slada i završava u našem omiljenom pivu - ističu braća Trnka kojima je poljoprivreda obiteljska tradicija.

Sve količine sigurno otkupljuje  Poljoprivredno prehrambeni kompleks iz Nove Gradiške, a direktor PPK Danko Vincetić ističe kako je 2017. najbolja godina otkad ugovaraju proizvodnju. Žetva pivarskog ječma je gotova i mogu s ponosom istaknuti kako ćemo ove godine otkupiti rekordnih 65.000 tona. Prinosi su iznimno dobri jer naš tim organizira, ugovara i tehnološki prati cijelu proizvodnju. S pivovarom iz Karlovca pokrenuli smo i Klub proizvođača ječma Karlovačko, kroz koji okupljamo proizvođače te im nudimo cjelokupnu stručnu podršku. Rezultati tog rada vidljivi su kroz sve veći broj hektara na kojima je u našoj zemlji posađen pivarski ječam - rekao je Vincetić.

Idi na 24sata