To je to što me zanima!

Sirova hrana u vrhunskoj gastronomiji

Gurmanski portal Hrvatska 365 Gourmet istražio je ponudu sirove hrane u domaćim restoranima u kojima ju možete probati u najizvrsnijem obliku
Vidi originalni članak

Umijeće pripreme mesnih i ribljih namirnica bez termičke obrade, pokazuje kulinarske vještine i razinu znanja profesionalnih kuhara ili šefova. Gurmanski portal Hrvatska 365 Gourmet istražio je ponudu sirove hrane u domaćim restoranima u kojima ju možete probati u najizvrsnijem obliku.

Viša cijena sirovih mesnih i ribljih specijaliteta poput carpaccia i tatarskog bifteka uvriježila se jer se za priremu koriste najkvalitetnije i najprirodnije namirnice koje također zahtjevaju maksimalan profesionalizam u spravljanju. Carpaccio i tatar neizostavno su hladno predjelo svih boljih restorana, ali i klasične predstavnice visoke gastronomije. Upravo specijalitetima sa sirovim namirnicama restoran pokazuje koliku važnost poklanja kvalitetnim i svježim namirnicama. Delicije poput carpaccia i tatarskog bifteka pojavljuju se na jelovnicima Mediterana početkom 20. stoljeća, a u gastronomskoj tradiciji Hrvatske dugo su prisutni jelovnici sa sirovim školjkama i ribom.


Za lagana predjela u Zagrebu u nekoliko restorana možete u sklopu njihove dnevne ponude degustirati jela sa sirovim namirnicama. U bistrou Agava u Tkalčićevoj ulici preporučamo da probate carpaccio od sabljarke s kaparima i pestom od agruma. U restoranu Apetit City Resturant & Bar nemojte propustiti tatar od jadranske tune s avokadom, čilijem, korijandarom i đumbirom. Ljubitelji mesnih delicija uživat će u gornjogradskom restoranu Trilogija u carpacciu od goveđeg filea, tartufati, salati od rukole i grana padano siru.
Istarski restorani Marina, Zigante i Badi oduševit će vas zanimljivim izborom jela. Šefica kuhinje Marina Gaši svojim je konceptom kuhanja neprestano oduševljava, stoga i ne čudi što je restoran u izboru Dobrih restorana proglašen osmim najboljim u Hrvatskoj i član je cijenjene međunarodne udruge Jeunes Restaurateurs. Kod Marine preporučamo da probate sirovi list na crnoj riži venere i crvenom kupusu sa cvijetom soli s lavandom ili sirove kvarnerske škampe na slatkom kruhu (pan briosh) i ukiseljenim divljim šparogama.
U restoranu Zigante osim što su prepoznatljivi po specijalitetima s tartufima, uživat ćete i u njihovim sirovim delicijama poput miksa ribljeg carpaccia s crnim tartufom ili u tatarskom bifteku s crnim tartufom.


Na pola puta između Umaga i Novigrada nalazi se malo ribarsko mjesto Lovrečica. U njenom predivnom okruženju smjestio se restoran Badi  poznat upravo po ponudi sirove ribe. Kvaliteta i profesionalnost uveli su ga u krug 100 najboljih restorana Hrvatske, a nagradile su ga i strane organizacije. Stoga ljubiteljima sirove ribe i plodova mora preporučujemo da u Badiju probaju carpaccio od Jakobovih kapica, riblji tartar, sirove škampe, dondole i naravno kamenice, jer sve je doista vrhunske kvalitete.
Nešto malo južnije, u Njivicama na Krku Restoran Rivica nudi tuna tatar s wasabijem, a za kraj se možete zasladiti zanimljivom kombinacijom suhih smokava u prošeku s kremom od sira.  
U zadarskom restoranu Kornat carpaccio od Jakobovih kapica serviraju s tibetanskim paprom i kavijarom od limuna, a za desert preporučamo svježu dinju s pjenušcem.

 

Idi na 24sata