Obavijesti

Promo sadržaj

Sirova hrana u vrhunskoj gastronomiji

Sirova hrana u vrhunskoj gastronomiji
3

Gurmanski portal Hrvatska 365 Gourmet istražio je ponudu sirove hrane u domaćim restoranima u kojima ju možete probati u najizvrsnijem obliku

Umijeće pripreme mesnih i ribljih namirnica bez termičke obrade, pokazuje kulinarske vještine i razinu znanja profesionalnih kuhara ili šefova. Gurmanski portal Hrvatska 365 Gourmet istražio je ponudu sirove hrane u domaćim restoranima u kojima ju možete probati u najizvrsnijem obliku.

Viša cijena sirovih mesnih i ribljih specijaliteta poput carpaccia i tatarskog bifteka uvriježila se jer se za priremu koriste najkvalitetnije i najprirodnije namirnice koje također zahtjevaju maksimalan profesionalizam u spravljanju. Carpaccio i tatar neizostavno su hladno predjelo svih boljih restorana, ali i klasične predstavnice visoke gastronomije. Upravo specijalitetima sa sirovim namirnicama restoran pokazuje koliku važnost poklanja kvalitetnim i svježim namirnicama. Delicije poput carpaccia i tatarskog bifteka pojavljuju se na jelovnicima Mediterana početkom 20. stoljeća, a u gastronomskoj tradiciji Hrvatske dugo su prisutni jelovnici sa sirovim školjkama i ribom.

Tuna tartar with cucumber and orange


Za lagana predjela u Zagrebu u nekoliko restorana možete u sklopu njihove dnevne ponude degustirati jela sa sirovim namirnicama. U bistrou Agava u Tkalčićevoj ulici preporučamo da probate carpaccio od sabljarke s kaparima i pestom od agruma. U restoranu Apetit City Resturant & Bar nemojte propustiti tatar od jadranske tune s avokadom, čilijem, korijandarom i đumbirom. Ljubitelji mesnih delicija uživat će u gornjogradskom restoranu Trilogija u carpacciu od goveđeg filea, tartufati, salati od rukole i grana padano siru.
Istarski restorani Marina, Zigante i Badi oduševit će vas zanimljivim izborom jela. Šefica kuhinje Marina Gaši svojim je konceptom kuhanja neprestano oduševljava, stoga i ne čudi što je restoran u izboru Dobrih restorana proglašen osmim najboljim u Hrvatskoj i član je cijenjene međunarodne udruge Jeunes Restaurateurs. Kod Marine preporučamo da probate sirovi list na crnoj riži venere i crvenom kupusu sa cvijetom soli s lavandom ili sirove kvarnerske škampe na slatkom kruhu (pan briosh) i ukiseljenim divljim šparogama.
U restoranu Zigante osim što su prepoznatljivi po specijalitetima s tartufima, uživat ćete i u njihovim sirovim delicijama poput miksa ribljeg carpaccia s crnim tartufom ili u tatarskom bifteku s crnim tartufom.

Tuna carpaccio on plate isolated over black


Na pola puta između Umaga i Novigrada nalazi se malo ribarsko mjesto Lovrečica. U njenom predivnom okruženju smjestio se restoran Badi  poznat upravo po ponudi sirove ribe. Kvaliteta i profesionalnost uveli su ga u krug 100 najboljih restorana Hrvatske, a nagradile su ga i strane organizacije. Stoga ljubiteljima sirove ribe i plodova mora preporučujemo da u Badiju probaju carpaccio od Jakobovih kapica, riblji tartar, sirove škampe, dondole i naravno kamenice, jer sve je doista vrhunske kvalitete.
Nešto malo južnije, u Njivicama na Krku Restoran Rivica nudi tuna tatar s wasabijem, a za kraj se možete zasladiti zanimljivom kombinacijom suhih smokava u prošeku s kremom od sira.  
U zadarskom restoranu Kornat carpaccio od Jakobovih kapica serviraju s tibetanskim paprom i kavijarom od limuna, a za desert preporučamo svježu dinju s pjenušcem.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.