To je to što me zanima!

Splitski Advent u znaku tradicije i zajedništva

Božićne svečanosti nezamislive su bez prigodnih pjesama, pa se tako i u starom Splitu tradicionalno išlo od kuće do kuće, gdje bi pjevači stali na balaturu, sular ili dvor te zapjevali domaćinima prigodne Božiće pjesme
Vidi originalni članak

Inspirirani tim starim običajem, članovi KUD-a Jedinstvo prilagodili su kolendu  na način da ženska vokalna skupina folklornog ansambla odjevena u narodne nošnje dariva sugrađane i njihove goste a capela izvedbama božićnih pjesama na atraktivnim lokacijama  grada (Peristil, Pjaca , Voćni trg , Vestibul). 

Split je ovih blagdana dobio i jaslice postavljene na javnom prostoru, i to u kapeli Sv. Arnira, najznačajnijem gotičko-renesansnom arhitektonskom spomeniku u Splitu. Jaslice postavljene kao jedinstvena skulptura od aluminijskog lima, djelo kipara akademika Kažimira Hraste, prava su atrakcija za mnogobrojne Splićane i turiste.  

Blagdani su vrijeme obiteljskog zajedništva i veselja, pa je tako Strossmayerov perivoj ili Đardin postao prava božićna čarolija za djecu i obitelji. Ovaj božićni kutak svijetli u šarenim bojama božićnih ukrasa i prigodnih dječjih 3D likova, prepun glazbenih i dramskih programa, plesnih nastupa i prigodnih darova. Svakog petka nastupaju studenti glazbene akademije Sveučilišta u Splitu, a svakog četvrtka crkveni zborovi pjesmom donose radost Božića u Đardin. Vikend je posvećen klasičnoj glazbi koju, svake subote u jutarnjim satima, u Đardin donose studenti u organizaciji Glazbenog Labaratorija i Glazbene mladeži. Nedjeljna jutra posvećena su najmlađima koji uz glazbeno animacijske programe, a djeca će posebno uživati u dječjem Badnjaku i dječjem dočeku nove godine koji će dodatno uveseliti gost iznenađenja Joško Čagalj Jole.

Izdvojili smo samo neka od zanimljivosti koje nudi Advent u Splitu, a cjelokupan program pogledajte na www.visitsplit.com.
 

Idi na 24sata