To je to što me zanima!

U Zagrebačkoj županiji 2018. otvoreno 2000 novih obrta

Hoće li se taj trend nastaviti raspravljalo se na IV. Obrtničkom forumu o obrtništvu Zagrebačke županije
Vidi originalni članak

O perspektivama razvoja obrtništva, problemu manjka radnika u obrtu, centrima kompetencije, osnivanju poduzetničkih inkubatora u udruženjima obrtnika županije, kao i drugim aktualnim temama, raspravljalo se na IV. Obrtničkom forumu o obrtništvu Zagrebačke županije, održanom 20. veljače u Ivanić Gradu na kojem su sudjelovali župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj, predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. sc. Mirza Šabić te brojni gradonačelnici i načelnici općina Zagrebačke županije, ravnatelji strukovnih škola, kao i drugi uzvanici.

Obrtništvo u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji bilježi značajan oporavak, pa je u 2018. godini otvoreno više od 2000 novih obrta. Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb, objašnjava kako je došlo do tog pozitivnog trenda i očekuje li da će se nastaviti: "Za kvalitetne rezultate u našem poslu zaštite i razvoja obrtništva potrebna je sinergija svih čimbenika u društvu, tako da ovaj pozitivni trend možemo zahvaliti razumijevanju države koja je poslušala inicijative Komore i povisila limit paušalnog načina oporezivanja za obrtnike na iznos od 300.000,00 kn prometa godišnje, poticanih mjera u obliku potpora Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojima je dodijeljeno više od 6.500 potpora u Republici Hrvatskoj u iznosima od 55.000,00 kn i više, od čega je 1/3 potpora dodijeljena budućim obrtnicima s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije, oko 2100 potpora, a tu su naravno i projekti Obrtničke komore Zagreb; program pogodnosti Artifex kojima smo smanjili ulazne troškove nabave energenata, opreme i repromaterijala, Zagreb Crafts , Zagrebački obrtnički sajam, kao i drugi projekti koji pomažu našim članovima. Iznimno nam je drago da su upravo mladi iskoristili ove potpore, njih 43% u dobi oko 30 godina, jer je za njih obrt siguran kruh u rukama. Također sve nove obrtnike i ovom prilikom pozivamo da nam se pridruže u komori, te iskoriste mogućnosti i pogodnosti poslovanja koje smo za njih realizirali."

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, otkrio je koji su trenutno najveći izazovi s kojima se suočavaju obrtnici s područja Županije i kako bi se ti zahtjevi mogli prevladati: "Svakako je gorući problem nedostatak educirane radne snage u svim sektorima, ponajprije deficitarnim zanimanjima. Tom problemu nastojimo, između ostalog, doskočiti i uspostavom regionalnog centra kompetencija za sektor strojarstva kojim bismo učenicima osigurali kvalitetnije uvjete za školovanje i edukaciju. Nositelj je Srednja strukovna škola Velika Gorica, a partneri bi trebali biti Srednja strukovna škola Samobor i Srednja škola Dugo Selo. Trenutno radimo na pripremi projektnog prijedloga na EU fondove, a radi se o ulaganju od oko 70 milijuna kuna."

O izazovima s kojima se suočavaju obrtnici s područja županije mišljenje je  iznio  i Šabić: 
"Upravo jučer održani 4. Obrtnički forum-obrtništvo zagrebačke županije jasno je poslao poruku kako samo zajedno mi obrtnici kroz komoru uz državne institucije i regionalnu i lokalnu samoupravu možemo ostvariti kvalitetne rezultate. Jučer smo se opet dogovorili o ciljevima i zadacima u predstojećem razdoblju. Naš najvažniji zakon Zakon o obrtu ide u izmjene i dopune te je otvorena javna rasprava kako bi se u njega ugradila nova kvalitetna rješenja. Mi ćemo opet zatražiti ograničavanje odgovornosti obrtnika na imovinu unesenu u obrt, što je i naše ustavno pravo da budemo po tom pitanju izjednačeni s trgovačkim društvima, zatim tu je i uvođenje nove javne ovlasti vođenja registra majstora, kao i vraćanje statusa obrtnika umirovljenika, za što smo dobili jednoglasnu podršku svih sudionika foruma."

Šabić se osvrnuo i na manjak radne snage: "Među drugim problemima tu su i problem manjka radne snage u obrtništvu, na čemu ćemo raditi zajedno sa Zagrebačkom županijom, a već jučer smo dogovorili s predstavnicima županije da će se o ovom pitanju kao i drugim problemima organizirati zajednički s nadležnim državnim tijelima kako bi razradili nove pogodnosti i mjere  u tom smislu.
Tu je naravno i uvijek prisutna pretjerana kako mi kažemo „ papirologija“. Još uvijek usprkos digitalizaciji brojnih procesa i postupaka, obrtnici su izloženi obavezama prikupljanja brojne dokumentacije u postupcima realizacije svog poslovanja. Zato pozdravljamo napore Ivanić Grada koji će, kako smo čuli na forumu, za svoje obrtnike i poduzetnike pripremiti hodograme što je potrebno i kako postupiti da bi pokrenuli vlastiti obrt ili trgovačko društvo, kao i druge hodograme koji će znatno olakšati poslovanje budućim i sadašnjim poduzetnicima.
Također velika pomoć našim obrtnicima u traženju buduće radne snage najava je župana Stjepana Kožića da će se u Gradu Velikoj Gorici krenuti s izgradnjom regionalnog centra kompetencija u strojarskim strukama. Upravo strojarske struke su deficitarne i ovaj centar pomoći će u nalaženju kvalitetnih kadrova i profila u ovoj djelatnosti, jer je među glavnim ciljevima danas povezivanje poduzetništva s obrazovanjem."


Iz sredstava EU fondova pokrenut je i projekt RADO – Klub za zapošljavanje Zagrebačke županije i Obrtničke komore Zagreb koji poziva sve nezaposlene u dobi do 29 godina ili više od 50 da se prijave na radionice koje pomažu pri zapošljavanju. - Program traje već pola godine i trajat će još godinu i pol, cilj projekta je osnažiti nezaposlene i educirati ih u pisanju životopisa , poslovnih planova ako se žele samozaposliti, umrežiti ih s poslodavcima te predstaviti neka zanimanja u školama-, objasnio je Krunoslav Knežević iz Obrtničke komore Zagreb. 


Vlado Pijak, vlasnik  ugostiteljskog objekta Rošo iz Ivanić Grada bio je na IV. Obrtničkom forumu o obrtništvu Zagrebačke županije, a o svom položaju obrtnika kaže: „Imam obrt već 28 godina i nikada nikome nisam bio dužan jer sam oprezno ulazio u investicije. S podrškom Grada sam zadovoljan, a glavna zamjerka je na PDV koji je zaista previsok. Kada je PDV bio 15% tada sam mogao ulagati u posao, a sada je to vrlo teško. Za sada nemam problema s radnom snagom, vjerujem da je to tako zato jer moji radnici imaju dobre plaće.“  

Idi na 24sata