To je to što me zanima!

Upoznajte Park šumu Jankovac - očaravajuću oazu u srcu Papuka

U samom srcu Papuka, na 475 m nadmorske visine, nalazi se istinska oaza zelenila i inspiracije, ujedno jedna od najposjećenijih destinacija kontinentalne Hrvatske.
Vidi originalni članak

Park šuma Jankovac desetljećima očarava izletnike i posjetitelje željne aktivnog odmora nudeći obilje atraktivnih sadržaja. Mjesto izvanrednih kulturnih, povijesnih i prirodnih ljepota, 1955. godine proglašeno je zaštićenom park šumom.   

Povijest prvog hrvatskog geoparka, a time i park šume, seže od sredine 19. stoljeća kada je Josip Janković, lokalni plemić, započeo istraživanja raznolikih geoloških pojava, flore i faune te uređivati park oko jezera Jankovac. Širokolisne i crnogorične šume, prekrasna jezera obujmljena drvećem, bujne doline i brzi potoci, najviši vodopad Slavonije – impresivni Skakavac, krajolik koji se mijenja svakim korakom, samo su neke od ljepota koje skriva. Jankovac budi sva osjetila, a bezbrojne transformacije zelene boje, začuđujuće bujan biljni i životinjski život, prirodni ritam očuvanog ekosustava, predstavlja idealnu pozivnicu za odmor. Osobitno veseli da je i lokalno stanovništo prepoznalo priliku za turističko poduzetništvo pa u Slatinskom Drenovcu, mjestu na samom ulazu u Park šumu Jankovac, odnedavno postoje i kuće za odmor”, poručuju iz TZ Čačinci.  

Istražite Jankovac kroz brojne poučne i edukativne staze, odvažite se na vožnju kanuom, upustite u avanturu na dva kotača te unajmite brdske ili električne bicikle, a po avanturističku dozu navratite u adrenalinski park, smješten u kamp odmorištu Duboka. 

Zaputite li se do Voćina, tamo ćete pronaći i novi Geo info Centar u kojem možete osjetiti ozračje u špiljama i jamama, ući u atmosfersku nišu miocenskog kopna i susresti se s tamošnjim životinjama, kao što su nosorozi, sabljaste mačke, ali i upoznati miocenske psine koje su u ono doba obitavale u Panonskom moru. Put je to 23 milijuna godina unatrag, uz pomoć najsuvremenije tehnologije.

Sam Papuk pravi je eko-pustolovni raj, pun geoloških i bioloških čuda, stoga ne propustite posjetiti biser slavonskih planina prepuštajući se odmoru u jedinstvenom prirodnom okruženju. 

Idi na 24sata