Obavijesti

Promo sadržaj

Upoznajte Park šumu Jankovac - očaravajuću oazu u srcu Papuka

Upoznajte Park šumu Jankovac - očaravajuću oazu u srcu Papuka
9

U samom srcu Papuka, na 475 m nadmorske visine, nalazi se istinska oaza zelenila i inspiracije, ujedno jedna od najposjećenijih destinacija kontinentalne Hrvatske.

Park šuma Jankovac desetljećima očarava izletnike i posjetitelje željne aktivnog odmora nudeći obilje atraktivnih sadržaja. Mjesto izvanrednih kulturnih, povijesnih i prirodnih ljepota, 1955. godine proglašeno je zaštićenom park šumom.   

Povijest prvog hrvatskog geoparka, a time i park šume, seže od sredine 19. stoljeća kada je Josip Janković, lokalni plemić, započeo istraživanja raznolikih geoloških pojava, flore i faune te uređivati park oko jezera Jankovac. Širokolisne i crnogorične šume, prekrasna jezera obujmljena drvećem, bujne doline i brzi potoci, najviši vodopad Slavonije – impresivni Skakavac, krajolik koji se mijenja svakim korakom, samo su neke od ljepota koje skriva. Jankovac budi sva osjetila, a bezbrojne transformacije zelene boje, začuđujuće bujan biljni i životinjski život, prirodni ritam očuvanog ekosustava, predstavlja idealnu pozivnicu za odmor. Osobitno veseli da je i lokalno stanovništo prepoznalo priliku za turističko poduzetništvo pa u Slatinskom Drenovcu, mjestu na samom ulazu u Park šumu Jankovac, odnedavno postoje i kuće za odmor”, poručuju iz TZ Čačinci.  

9
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

Istražite Jankovac kroz brojne poučne i edukativne staze, odvažite se na vožnju kanuom, upustite u avanturu na dva kotača te unajmite brdske ili električne bicikle, a po avanturističku dozu navratite u adrenalinski park, smješten u kamp odmorištu Duboka. 

Zaputite li se do Voćina, tamo ćete pronaći i novi Geo info Centar u kojem možete osjetiti ozračje u špiljama i jamama, ući u atmosfersku nišu miocenskog kopna i susresti se s tamošnjim životinjama, kao što su nosorozi, sabljaste mačke, ali i upoznati miocenske psine koje su u ono doba obitavale u Panonskom moru. Put je to 23 milijuna godina unatrag, uz pomoć najsuvremenije tehnologije.

Sam Papuk pravi je eko-pustolovni raj, pun geoloških i bioloških čuda, stoga ne propustite posjetiti biser slavonskih planina prepuštajući se odmoru u jedinstvenom prirodnom okruženju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini