To je to što me zanima!

Zašto Danci žive 3 godine dulje od Hrvata i kako skandinavski životni stil uklopiti u naš?

Nordijsko čudo, nordijska utopija i skandimanija samo su neki od pojmova koji opisuju način života u Skandinaviji. Da to nisu prazne riječi, svjedoče istraživanja o zadovoljstvu stanovništva u ovim zemljama
Vidi originalni članak

Prema Svjetskom izvješću o sreći za 2022. godinunajsretnijom zemljom na svijetu petu je godinu zaredom proglašena Finska. U stopu je prati Danska, a zanimljivo je i da se u prvih deset mjesta ove liste nalaze uglavnom europske zemlje, među kojima su čak četiri skandinavske. Naime, osim Finske i Danske, tu su Švedska i Norveška, na 7. i 8. mjestu.

Dodajmo tome i podatak kako je, prema UN-ovu istraživanju, očekivana prosječna dob Danaca u odnosu na Hrvate u prosjeku veća za tri godine, a ni ostale skandinavske zemlje ne zaostaju za danskim prosjekom. Zašto je tome tako?

Mnogo razloga za sreću

Kad stanovnici ovih zemalja odgovaraju na pitanja ovog i sličnih međunarodnih istraživanja o sreći i zadovoljstvu životom, najčešće ne daju jedinstvene odgovore. Neki kažu kako je za njihovu sreću ključno kvalitetno i besplatno obrazovanje, neki kao razlog zadovoljstva navode besplatnu zdravstvenu skrb, a neki ističu društvenu jednakost te nisku stopu kriminaliteta i korupcije.

No mnogi će se Danci gotovo jednoglasno složiti s tim da je sreća, a osobito zadovoljstvo, često stvar izbora i da mnogo toga vezano za nju počinje od nas samih. Ponajprije, usvajanjem određenih životnih navika, koje život čine ispunjenijim, zdravijim i kvalitetnijim. Njihov zdrav životni stil i ravnoteža između poslovnog i privatnog života nešto su što se vrlo lako može preslikati bilo gdje u svijetu budući da ni jedno ni drugo ne ovisi o geografiji. 

Dodir s prirodom ili friluftsliv

Friluftsliv je riječ norveškog podrijetla, nastala je spajanjem pojmova "svjež zrak" i "život", a znači doslovno život na otvorenom. Skandinavci su, a samim time i Danci, strastveni "hikeri", ali za povezivanje s prirodom ne čekaju vikende i duge šetnje divljim stazama. U njihovoj su dnevnoj rutini šetnje parkovima ili morskom obalom. Odavno su zaključili da boravak u prirodi, osim fizičke aktivnosti, donosi mentalnu stabilnost. U ovoj navici ne ometa ih ni ozbiljna hladnoća zimi. Dapače, redovito joj izlažu i bebe u kolicima te djecu u jaslicama i vrtićima, koji velik dio svojih aktivnosti održavaju na otvorenom. 

Nordijska prehrana

Nordijska se prehrana, baš kao i mediteranska, temelji na tradicionalnim, održivim, lokalnim i sezonskim namirnicama, što čini sukus uspjeha sve popularnije nordijske, odnosno skandinavske dijete. Ovo je podneblje bogato ribom i morskim plodovima, pa ih jedu svakodnevno. Sirovi, odnosno dimljeni, kuhani i pečeni, još su jedna od okosnica skandinavske prehrane, a važan dio prehrane čine i gljive te bobičasto voće, dok se masnoće, šećer i industrijski proizvedena hrana koriste znatno manje nego u drugim zemljama.

Povrće se jede u golemim količinama, najčešće sirovo ili tek kratko termički obrađeno, kako bi zadržalo sve svoje nutritivne vrijednosti. Na njihovim se tanjurima, valja istaknuti, najčešće nalazi korjenasto povrće poput repe ili cikle, a tjestenina se obično izbjegava u širokom luku. Od žitarica preferiraju raž i ječam, a izuzetno su popularni danski otvoreni sendviči ili Smørrebrød, pripremljeni od tamnog raženoga kruha premazanog maslacem, na koji se slažu različiti nadjevi. Najčešće su to dimljeni losos ili račići, u kombinaciji sa svježim ili ukiseljenim povrćem i umacima. Prodaju se na svakom koraku i zdrava su alternativa fast foodu.

Sauna - višestoljetni recept za zdravlje

Saune se u Danskoj koriste stoljećima i duboko su ukorijenjene u skandinavsku kulturu. Osim što su sjajna mjesta za opuštanje, dokazano je njihovo djelovanje na ublažavanje bola, smanjenje stresa te su vrijedna pomoć u održavanju zdravlja srca.

Mnogi se Danci kunu i u kombinaciju saune i plivanja u ledenoj vodi. To je njihov put do dobrog raspoloženja i razbuđivanja u mračnim i maglovitim zimskim danima. Skok u ledeno more, a zatim opuštanje u vrelini saune svojevrsni je pozitivan šok za organizam, ali i snažan boost endorfina, hormona sreće. Inače, u Danskoj je registrirano više od 90 zimskih plivačkih klubova, koji imaju gotovo 20.000 članova, koji ovu aktivnost prakticiraju barem jedanput na tjedan.

Život na dva kotača

Kad razmišljamo o zemljama u kojima je vožnja biciklom dio životnog stila, najprije pomislimo na Nizozemsku, a potom na Njemačku. Međutim, bicikliranje je izuzetno važan dio životnog stila i u Danskoj. Dapače, upravo se u Kopenhagenu nalazi najveća europska gradska zona bez automobila, koja obuhvaća više od 320 kilometara biciklističkih staza. Više od 62% stanovnika Danske, tako, biciklom svakodnevno odlazi na posao, u školu ili na fakultet. 

Njegovanje pravog prijateljstva

Imati nekoliko pravih, bliskih prijatelja, umjesto širokoga kruga površnih poznanstava, također pridonosi kvaliteti života, pokazala su mnoga istraživanja. Dok mnogi Europljani rado izlaze u velikim društvima tako provodeći slobodno vrijeme, Danci radije biraju malo intimnija druženja, u krugu doista najbližih prijatelja. Takve odnose njeguju godinama, pa nisu rijetka ni cjeloživotna prijateljstva. Prema navodima jednog od najutjecajnijih istraživača sreće, Meika Wikinga, u njegovoj knjizi "Hygge", 20% Danaca smatra kako je za kvalitetno i ugodno druženje dovoljno već dvoje ljudi, a 57% njih navodi kako ih je za zajednički hygge potrebno troje ili četvero. 

Jesen na danski način

Jesen samo što nije stigla, a s njom dolazi i sve više obaveza, nemogućih rokova i najrazličitijih zadataka koji nas čekaju svakog dana. Kako bismo sve to obavili uz što manje stresa, od ključne je važnosti vlastiti dom pretvoriti u mirnu oazu opuštajuće atmosfere u koju ćemo se svake večeri s veseljem vraćati. I ne brinite, za mali jesenski makeover doma nisu potrebna velika ulaganja, a hygge inspiracija koju nudi poznati Danac, JYSK dolazi baš kao naručena.

Dom kao sretno mjesto

Dani postaju kraći, noći sve hladnije, pa se, upravo u skladu s prirodom, i mi povlačimo u zatvorene prostore. Sve više uživamo u ugodnim i toplim domovima koje osvjetljava blaga svjetlost svijeća i prigušenih rasvjetnih tijela. Tu su i nezaobilazne tople dekice, vunene čarape i ugodni tekstili - jastučnice, prekrivači i tepisi u prirodnim bojama koji će u vašem domu stvoriti dodatni osjećaj topline. Naravno, i pravi odabir namještaja i dekoracija itekako će pomoći u kreiranju jedinstvenog i ljekovitog skandinavskog ugođaja. Udobna fotelja kao stvorena za opuštanje, uz nju pomoćni stolić na koji ćete smjestiti šalicu toplog čaja i keksiće kako bi vaš užitak bio potpun. 

Mogli bismo zaključiti da je hygge danski odgovor na sve češću nemilu pojavu današnjice - izgaranje na poslu ili burn-out, a sjajna je vijest da upravo ovaj ugodni i opuštajući dio skandinavskog životnog stila možemo tako jednostavno i lako preuzeti i mi. 

Vrijeme je za Hygge

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Drogbosnup 20.09.2022.

    A kad dođu kod nas mole boga da nikad ne odu jer u Danskoj nema zabave.

  • x00x 20.09.2022.

    Zašto danci imaju X puta veći standard?

  • lajh1985 20.09.2022.

    Daj mi njihovu placu, a nek si te tri godine sebi zemu viska

Komentiraj...
Vidi sve komentare