Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 24

Zašto Danci žive 3 godine dulje od Hrvata i kako skandinavski životni stil uklopiti u naš?

Zašto Danci žive 3 godine dulje od Hrvata i kako skandinavski životni stil uklopiti u naš?

Nordijsko čudo, nordijska utopija i skandimanija samo su neki od pojmova koji opisuju način života u Skandinaviji. Da to nisu prazne riječi, svjedoče istraživanja o zadovoljstvu stanovništva u ovim zemljama

Prema Svjetskom izvješću o sreći za 2022. godinunajsretnijom zemljom na svijetu petu je godinu zaredom proglašena Finska. U stopu je prati Danska, a zanimljivo je i da se u prvih deset mjesta ove liste nalaze uglavnom europske zemlje, među kojima su čak četiri skandinavske. Naime, osim Finske i Danske, tu su Švedska i Norveška, na 7. i 8. mjestu.

Dodajmo tome i podatak kako je, prema UN-ovu istraživanju, očekivana prosječna dob Danaca u odnosu na Hrvate u prosjeku veća za tri godine, a ni ostale skandinavske zemlje ne zaostaju za danskim prosjekom. Zašto je tome tako?

Mnogo razloga za sreću

Kad stanovnici ovih zemalja odgovaraju na pitanja ovog i sličnih međunarodnih istraživanja o sreći i zadovoljstvu životom, najčešće ne daju jedinstvene odgovore. Neki kažu kako je za njihovu sreću ključno kvalitetno i besplatno obrazovanje, neki kao razlog zadovoljstva navode besplatnu zdravstvenu skrb, a neki ističu društvenu jednakost te nisku stopu kriminaliteta i korupcije.

No mnogi će se Danci gotovo jednoglasno složiti s tim da je sreća, a osobito zadovoljstvo, često stvar izbora i da mnogo toga vezano za nju počinje od nas samih. Ponajprije, usvajanjem određenih životnih navika, koje život čine ispunjenijim, zdravijim i kvalitetnijim. Njihov zdrav životni stil i ravnoteža između poslovnog i privatnog života nešto su što se vrlo lako može preslikati bilo gdje u svijetu budući da ni jedno ni drugo ne ovisi o geografiji. 

Dodir s prirodom ili friluftsliv

Friluftsliv je riječ norveškog podrijetla, nastala je spajanjem pojmova "svjež zrak" i "život", a znači doslovno život na otvorenom. Skandinavci su, a samim time i Danci, strastveni "hikeri", ali za povezivanje s prirodom ne čekaju vikende i duge šetnje divljim stazama. U njihovoj su dnevnoj rutini šetnje parkovima ili morskom obalom. Odavno su zaključili da boravak u prirodi, osim fizičke aktivnosti, donosi mentalnu stabilnost. U ovoj navici ne ometa ih ni ozbiljna hladnoća zimi. Dapače, redovito joj izlažu i bebe u kolicima te djecu u jaslicama i vrtićima, koji velik dio svojih aktivnosti održavaju na otvorenom. 

Happy,Laughing,Baby,Girl,Enjoying,A,Walk,In,A,Snowy

Nordijska prehrana

Nordijska se prehrana, baš kao i mediteranska, temelji na tradicionalnim, održivim, lokalnim i sezonskim namirnicama, što čini sukus uspjeha sve popularnije nordijske, odnosno skandinavske dijete. Ovo je podneblje bogato ribom i morskim plodovima, pa ih jedu svakodnevno. Sirovi, odnosno dimljeni, kuhani i pečeni, još su jedna od okosnica skandinavske prehrane, a važan dio prehrane čine i gljive te bobičasto voće, dok se masnoće, šećer i industrijski proizvedena hrana koriste znatno manje nego u drugim zemljama.

Povrće se jede u golemim količinama, najčešće sirovo ili tek kratko termički obrađeno, kako bi zadržalo sve svoje nutritivne vrijednosti. Na njihovim se tanjurima, valja istaknuti, najčešće nalazi korjenasto povrće poput repe ili cikle, a tjestenina se obično izbjegava u širokom luku. Od žitarica preferiraju raž i ječam, a izuzetno su popularni danski otvoreni sendviči ili Smørrebrød, pripremljeni od tamnog raženoga kruha premazanog maslacem, na koji se slažu različiti nadjevi. Najčešće su to dimljeni losos ili račići, u kombinaciji sa svježim ili ukiseljenim povrćem i umacima. Prodaju se na svakom koraku i zdrava su alternativa fast foodu.

Sauna - višestoljetni recept za zdravlje

Saune se u Danskoj koriste stoljećima i duboko su ukorijenjene u skandinavsku kulturu. Osim što su sjajna mjesta za opuštanje, dokazano je njihovo djelovanje na ublažavanje bola, smanjenje stresa te su vrijedna pomoć u održavanju zdravlja srca.

Sauna,,Steam,Room,Bath.,Woman,Relaxing,In,Spa.,Wellness,And

Mnogi se Danci kunu i u kombinaciju saune i plivanja u ledenoj vodi. To je njihov put do dobrog raspoloženja i razbuđivanja u mračnim i maglovitim zimskim danima. Skok u ledeno more, a zatim opuštanje u vrelini saune svojevrsni je pozitivan šok za organizam, ali i snažan boost endorfina, hormona sreće. Inače, u Danskoj je registrirano više od 90 zimskih plivačkih klubova, koji imaju gotovo 20.000 članova, koji ovu aktivnost prakticiraju barem jedanput na tjedan.

Život na dva kotača

Kad razmišljamo o zemljama u kojima je vožnja biciklom dio životnog stila, najprije pomislimo na Nizozemsku, a potom na Njemačku. Međutim, bicikliranje je izuzetno važan dio životnog stila i u Danskoj. Dapače, upravo se u Kopenhagenu nalazi najveća europska gradska zona bez automobila, koja obuhvaća više od 320 kilometara biciklističkih staza. Više od 62% stanovnika Danske, tako, biciklom svakodnevno odlazi na posao, u školu ili na fakultet. 

Cyclist,On,Copenhagen,Bike,Lane,Near,Canal

Njegovanje pravog prijateljstva

Imati nekoliko pravih, bliskih prijatelja, umjesto širokoga kruga površnih poznanstava, također pridonosi kvaliteti života, pokazala su mnoga istraživanja. Dok mnogi Europljani rado izlaze u velikim društvima tako provodeći slobodno vrijeme, Danci radije biraju malo intimnija druženja, u krugu doista najbližih prijatelja. Takve odnose njeguju godinama, pa nisu rijetka ni cjeloživotna prijateljstva. Prema navodima jednog od najutjecajnijih istraživača sreće, Meika Wikinga, u njegovoj knjizi "Hygge", 20% Danaca smatra kako je za kvalitetno i ugodno druženje dovoljno već dvoje ljudi, a 57% njih navodi kako ih je za zajednički hygge potrebno troje ili četvero. 

Jesen na danski način

Jesen samo što nije stigla, a s njom dolazi i sve više obaveza, nemogućih rokova i najrazličitijih zadataka koji nas čekaju svakog dana. Kako bismo sve to obavili uz što manje stresa, od ključne je važnosti vlastiti dom pretvoriti u mirnu oazu opuštajuće atmosfere u koju ćemo se svake večeri s veseljem vraćati. I ne brinite, za mali jesenski makeover doma nisu potrebna velika ulaganja, a hygge inspiracija koju nudi poznati Danac, JYSK dolazi baš kao naručena.

Dom kao sretno mjesto

Dani postaju kraći, noći sve hladnije, pa se, upravo u skladu s prirodom, i mi povlačimo u zatvorene prostore. Sve više uživamo u ugodnim i toplim domovima koje osvjetljava blaga svjetlost svijeća i prigušenih rasvjetnih tijela. Tu su i nezaobilazne tople dekice, vunene čarape i ugodni tekstili - jastučnice, prekrivači i tepisi u prirodnim bojama koji će u vašem domu stvoriti dodatni osjećaj topline. Naravno, i pravi odabir namještaja i dekoracija itekako će pomoći u kreiranju jedinstvenog i ljekovitog skandinavskog ugođaja. Udobna fotelja kao stvorena za opuštanje, uz nju pomoćni stolić na koji ćete smjestiti šalicu toplog čaja i keksiće kako bi vaš užitak bio potpun. 

Mogli bismo zaključiti da je hygge danski odgovor na sve češću nemilu pojavu današnjice - izgaranje na poslu ili burn-out, a sjajna je vijest da upravo ovaj ugodni i opuštajući dio skandinavskog životnog stila možemo tako jednostavno i lako preuzeti i mi. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 24
VIDEO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir
PROMO

Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!