To je to što me zanima!

Žene se u Konzumu nalaze na više od 70 posto voditeljskih pozicija

Povodom Međunarodnog dana žena Konzumova rukovoditeljica Službe izlaznih narudžbi otkriva s kakvim se izazovima susreće i zašto i nakon petnaest godina rada uživa u poslu
Vidi originalni članak

Proteklih godinu dana za Ivanu Blaić Pleše, rukovoditeljicu Službe izlaznih narudžbi u Sektoru planiranja i upravljanja zalihama u Konzumu, bilo je posebno izazovno. Postojećim projektima pridružile su se dodatne aktivnosti izazvane pandemijom i potresima te je bilo nužno u izrazito kratkom razdoblju prilagoditi svoj odjel, tim i svakodnevne zadaće novonastalim okolnostima.

Svi smo zajedno dali 110 posto i naše su iskustvo, znanje i dobra organizacija u potpunosti došli do izražaja. Najvažnije je bilo da naši kupci ne osjete i ne primijete izazove s kojima smo se uspješno borili i uz koje smo kvalitetno funkcionirali s obzirom na uvjete rada“, prisjeća se Ivana. U Konzumu je zaposlena već petnaest godina, a svoju je karijeru započela kao prodavačica u tadašnjoj Kozmo drogeriji u Draškovićevoj ulici u Zagrebu da bi 2008. godine prešla na radno mjesto referenta kontrole izlaznih narudžbi u logistici gdje se detaljnije upoznala s procesima poslovanja. Potom je 2016. godine postala osobna tajnica izvršnog potpredsjednika Agrokora za poslovnu grupu Maloprodaja, a današnja joj je pozicija ponuđena 2017. godine te ju je s veseljem prihvatila. Vodi tim od devetero ljudi kod kojih najviše cijeni proaktivnost, odgovornost i predanost poslu te međusobno poštovanje, a najvećim izazovom smatra svakodnevnu pojavu nepredvidivih situacija s ograničenim vremenom za reakciju.

Aktualna epidemiološka situacija otežava nam i kvalitetnu obuku novih kolega, no dajemo sve od sebe da ih što brže i kvalitetnije uvedemo u posao kako bi što prije savladali sve tajne ovog specifičnog i dinamičnog posla. Uostalom, i ja sam 'dijete Konzuma', tu sam počela raditi jako mlada i kako je Konzum rastao, rasla sam i ja uz njega te razvijala svoje vještine“, pojašnjava Ivana te dodaje da se u poslu najviše veseli radu s ljudima te zadovoljstvu ostvarenim rezultatima. Zadovoljna je svojim postignućem i veseli se daljnjim projektima u kojima će imati dodatnu priliku pokazati svoje ključne kvalitete, poput organiziranosti, proaktivnosti, preciznosti, odgovornosti, ali i hrabrosti.

Ivana je jedna od ukupno 1.295 žena koje se nalaze na voditeljskim pozicijama u Konzumu, čineći ga tako svijetlim primjerom mjesta na kojem zaposlenici imaju jednake mogućnosti i gdje se cijeni energija, intuitivnost i kreativnost kojima žene svakodnevno unaprjeđuju poslovanje. Od gotovo 11 tisuća zaposlenih u Konzumu, više od 70 posto čine žene, a kad je riječ o maloprodaji, njihov udio raste na 85 posto. Žene dominiraju u Konzumu i kad je riječ o voditeljskim pozicijama – drže 74 posto svih voditeljskih pozicija i 84 posto voditeljskih mjesta u maloprodaji. Zanimljivo je i da žene u Konzumu upravljaju nekim odjelima koji su u javnosti percipirani kao „muški“, poput Sektora poslovne podrške ili Logističko-distributivnog centra.

U Konzumu su i ženama i muškarcima jednako dostupne mogućnosti napredovanja, dodatnih edukacija i usavršavanja, a jednakost žena i muškaraca vlada i kad su u pitanju plaće, jer su i žene i muškarci na istim pozicijama jednako plaćeni. I majke i očevi prvašića u Konzumu imaju pravo na korištenje slobodnog dana na prvi dan škole, a otvorena im je i mogućnost rada na nepuno radno vrijeme s ciljem lakšeg usklađivanja privatnih i poslovnih obveza. U prosincu se svim roditeljima isplaćuje dar za dijete, a tijekom godine zaposlenici koriste i druge pogodnosti poput potpore za novorođenče, božićnice, uskrsnice i regresa.

 

Idi na 24sata