To je to što me zanima!

Prvi dan treće Hrvatske sportske konferencije

Treća Hrvatska sportska konferencija otvorila je svoja vrata te u sklopu niza zanimljivih panela obradila aktualne teme i probleme hrvatskog sporta. Danas vas čeka Erasmus+ sport info dan
Vidi originalni članak

Konferenciju je posjetio velik broj sportskih djelatnika, predstavnika sportskih organizacija i obrazovnih institucija te kompanija i udruga. Posjetitelje danas očekuje Erasmus + Sport info dan.

Konferenciju je otvorio Gordan Kožulj predavanjem na temu "Popularnost sporta u funkciji promociji države", pri čemu je dao podatke o izuzetnoj  gledanosti najvećih sportskih događanja na svjetskoj razini i u Hrvatskoj te neupitno ustvrdio da sport češće treba koristiti i u područjima poput brendiranja države, međutim da za njihovu prepoznatljivosti i povezivanje s Hrvatskom treba raditi stručno i sustavno. Također, dao je detaljan prikaz prihoda i rashoda liga ˝Petice˝ i usporedio ih s 1. Hrvatskom nogometnom ligom, čime je nedvojbeno pokazano koliko hrvatski nogomet kaska za svjetskim vezano uz količinu prihoda i rashoda, dobit te načine financiranja. 

Organizatori Pannonian Challengea prikazali su projekt od njegovih početaka do današnjeg dana kada je postao brand događanje koje nosi Osijeku i okolici nepobitnu financijsku korist  kroz velik broj turističkih posjeta te jača imidž toga dijela Hrvatske kao urbanog, sportskog i glazbenog središta. Marc Rapparlie, osnivač i generalni direktor međunarodne agencije Global MMK koja surađuje sa Formulom 1, IHF, EHF Ligom prvaka i NBA-om  je kroz temu "Kako evaluirati sportska sponzorstva?" prikazao nove trendove obrade i korištenja podataka u  cilju monitoringu, analize i evaluacije medija i sponzorstava. Profesionalni sportaši, polaznici Visoke poslovne škole za sportski menadžment Aspira govorili  su o svojim iskustvima u online studiranju te specifičnim potrebama  i mehanizmima učenja koji su im potrebni kako bi mogli svladati edukativne programe.

Igor Čerenšek, hrvatski plivački olimpijac i psiholog našeg mladog tenisača Borne Čorića, govorio je o psihologiji pobjednika iz aspekta povezanosti  karakteristika kod vrhunskih sportaša i uspješnih menadžera te je prisutnima objasnio pojam zone i njezinog postizanja, stanja uma pojedinca koje ga vodi do ostvarenja punog potencijala. U svome dinamičnom predavanju i u odgovorima na brojna pitanja posjetitelja ustvrdio je da je mladi tenisač Borna Čorić izuzetno discipliniran u svojim fizičkim i mentalnim treninzima koje provodi svakodnevno u suradnji s njim protekle dvije godine. 

Dr. sc. Vanja Smokvina, član radne skupine koja je radila na prijedlogu nacrta novog Zakona o sportu, analizirao je trenutačnu nezavidnu poziciju profesionalnog sportaša u Hrvatskoj, dao komparativnu analizu zemalja na koje se treba ugledati te zacrtao smjerove u kojem će se novi Zakon o sportu morati razvijati temeljem direktiva i politike EU, sa naglaskom na nužnosti izmjene pravnog statusa profesionalnih sportaša. Za demonstraciju aktualnog stanja i statusa sportaša, dao je primjer hrvatskog nogometa u kojem samo 5 od 10 klubova ispunjava svoje obaveze spram igrača, prosječno kašnjenje naknada je četiri i pol mjeseca, a čak 58 igrača (od 250) imaju blokirane račune od strane Porezne uprave. 

Posjetitelje danas očekuje predstavljanje novog EU programa Erasmus + Sport, namijenjenog financiranju sportskih projekata i razvoju europske dimenzije sporta i rekreacije.

Dan 2 (22. studeni 2014.) –  Erasmus+Sport info dan

9:30 - 10:00 Registracija

10:00 - 10:30 Pozdravni govori

Gordan Kožulj, član odbora Hrvatske sportske konferencije

Ivana Puljiz, pomoćnica ravnateljice Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU)

- Tomislav Paškvalin, pomoćnik ministra za sport Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

10:30 - 11:30 "Sport u Erasmus + programu"

- Viera Kerpanova, savjetnica Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA)

11:30 - 12:00 "Erasmus+: mogućnosti u području obrazovanja, osposobljavanja i mladih za sportske organizacije i institucije"

- Ivana Puljiz (AMPEU)

12:00 - 12:30 PAUZA ZA KAVU

12:30 - 13:00 "Prijava projekata: praktični savjeti za potencijalne prijavitelje"

- Viera Kerpanova (EACEA)

13:00 - 14:00 "Inspirirajte se: uspješni sportski projekti financirani kroz EU programe - od ideje do izazova u provedbi"

- Gordan Kožulj, moderator

Ulaz na Konferenciju se ne naplaćuje i ostvaruje se putem prijave na službenoj web stranici Konferencije www.csc.com.hr.


Idi na 24sata