To je to što me zanima!

Berba na balkonu: Grožđe beru s terase uz kavu i novine

Obitelji Poljak i Bubulj iz Grubišnog Polja vlasnici su jedinstvenog vinograda. Grožđe beru s terase na 2. katu uz kavu i novine dok ih vinova loza štiti od rujanskih vrućina
Vidi originalni članak

Među većim atrakcijama u Grubišnom Polju je balkonska berba grožđa koje su obitelji Poljak i Bubulj prije 10-ak godina posadile na tri mjesta. Loza se popela do drugoga kata. Posadili su vrstu popularno zvanu “kozje sise”.

- Svake godine dobijemo po 50-ak kilograma kvalitetnog i ekološki čistoga grožđa jer ga ne prskamo. Susjed Čedomir Bubulj, čiji je cijeli balkon obrastao i nalazi se na desnoj strani od nas, grožđe bere samo za jelo - rekao nam je Perica Poljak (27), čija obitelj izvan grada ima voćnjak u kojemu je i nekoliko brajdi “crnog noja”, koje miješa s onim balkonskim, tako da dobiju posebnu vrstu rozea.

Kako se stambena zgrada nalazi u centru grada, nema prolaznika koji se ne divi ovom balkonskom ukrasu. Perica kaže kako loza, osim ukrasa i ploda, ima zaštitnu funkciju. Zimi ih štiti od hladnoće, a ljeti od vrućina. Obitelji Poljak i Bubulj nemaju previše posla oko vinograda jer treba okopati i zagnojiti samo tri trsa koja su se proširila u širinu, ali i narasla desetak metara u visinu.

- Ne vjerujemo ljudima koji kažu da vinograd ne treba gazdu već slugu. To kod nas ne važi jer imamo samo nekoliko sati posla godišnje. Zaperke trgamo sjedeći u fotelji na balkonu uz kavicu - pohvalio nam se Perica.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • angelos 13.09.2012.

    ...lijepo i funkcionalno....bravo...

  • Šarlota 11.09.2012.

    Sa tri trsa oni se izruguju vinogradarima?? Dobro su i rekli, teško im je ustati da uberu grožđe, pa i to rade sjedeći.

  • Maja29 11.09.2012.

    i to je sad zaslužilo 500 kuna?? Bolje da ste te novce dali sirotinji koja kopa po kontenjerima... Baš kao iznad piše - to je na selu sasvim normalna stvar, a vi napravili cijeli članak o tome kao da mu grožđe pada sa neba umjesto kiše....

Komentiraj...
Vidi sve komentare