To je to što me zanima!

Div nametnik: Mrtvačka glava pobrstila im je listove masline

Maslinari su zgroženi veličinom žutozelene gusjenice za koju stručnjaci objašnjavaju da se zove mrtvačka glava. Unatoč izgledu i imenu, nije štetna, kažu
Vidi originalni članak

Odvratna je! Duga je sigurno deset centimetara i debela kao prst, opisuje Damijana koja je gusjenicu otkrila u susjedinom mladom masliniku u blizini Poreča. 

- Pitale smo starije ljude, a i maslinare o čemu se radi, ali nitko nikad ranije nije vidio nešto slično - kaže i dodaje kako su već dvije masline ostale bez listova

- Potpuno ih je pobrstila. Sad je susjeda drži u tegli, a donijela je i dvije grančice masline koje gusjenica zadovoljno gricka - kaže Damijana.

Nakon što je pogledala fotografije, viša kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Iva Mihoci utvrdila je da se radi o gusjenici noćnog leptira iz porodice ljiljaka. Poznata je i kao mrtvačka glava, a naziv je dobila zbog bijele šare u obliku mrtvačke glave koja se leptiru nalazi na gornjoj strani prsišta. 

- Obzirom na fotografiju, gusjenica je u petom stadiju razvojnog ciklusa leptira. Tada se zbog veličine kreće malo i samo onda kad treba pronaći novi list biljke hraniteljice. U prehrani koristi više od 100 rodova biljaka, najviše krumpira, batata, ali i kanabisa te potencijalno otrovnog velebilja kao i biljke iz porodice maslinovki, što se vidi na ovome primjeru. Međutim, iako bi joj ime dalo naslutiti drukčije, mrtvačka glava ne uzrokuje veće ekonomske štete - objašnjava Mihoci.

Dodaje i kako gusjenica u svom posljednjem stadiju razvoja dosegne dužinu od 12 do 13 centimetara i da joj nakon toga slijedi kukuljenje, odnosno hibernacija ili prezimljavanje. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • dvorska luda 28.10.2013.

    mislim ono, prekrasna je ? kak netko može reći da je prekrasna, divna itd ? istina je da nije baš najprivlačnija oku i kaj sad ? kako netko može reć za nekog čovjeka da nije prirodno lijep, isto tako postoje i životinje koje nisu baš prelijepe, pa kaj ?! ono fakat zbilja mi ide na živce kaj se neki prave da su ono sad sve moguće životinje divne, krasne, fantastične, to je obična laž...kao što je laž da smo svi divni, krasni, savršeni...možete mi nabijat koliko hoćete minusa, al to je reala...životinjica će tek biti lijepa kad postane leptir, sad svakako nije i kaj sad, jednako zaslužuje život, kao i svi mi...

  • tvoja_najgora_noćna_mora 24.10.2013.

    Odvratna je? Bože kako jadnih ljudi ima. Predivno stvorenje. Prije par godina, desilo mi se da sam u vrtu naišla na gusjenicu slični šara. Bilo mi ju je žao da ne strada kao ptičija klopa, pa sam je odlučila zatvoriti u staklenku i svakodnevno hraniti. Učahurila se i tako je sve to stajalo cijelu zimu na polici. Tu i tamo sam bacila pogled i već kad mi se počelo motati po glavi da nije uspjela, jedno proljetno jutro me dočekalo najljepše iznenađenje. Otvorila sam oči i u staklenci vidjela Lastin rep (zaštićena vrsta leptira) kako suši krila. Pustila sam ga van odmah, jer oni žive samo jedan dan i u tom kratkom periodu moraju naći partnera i položiti jajašca. Predivan osjećaj!

  • ZelenaHrvatska 23.10.2013.

    Lici mi na Tomislava Karamarka, cak mi je i lijepsa!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare