Obavijesti

Reporteri

Komentari 11

Div nametnik: Mrtvačka glava pobrstila im je listove masline

Div nametnik: Mrtvačka glava pobrstila im je listove masline
2

Maslinari su zgroženi veličinom žutozelene gusjenice za koju stručnjaci objašnjavaju da se zove mrtvačka glava. Unatoč izgledu i imenu, nije štetna, kažu

VIDEO

Odvratna je! Duga je sigurno deset centimetara i debela kao prst, opisuje Damijana koja je gusjenicu otkrila u susjedinom mladom masliniku u blizini Poreča. 

- Pitale smo starije ljude, a i maslinare o čemu se radi, ali nitko nikad ranije nije vidio nešto slično - kaže i dodaje kako su već dvije masline ostale bez listova

- Potpuno ih je pobrstila. Sad je susjeda drži u tegli, a donijela je i dvije grančice masline koje gusjenica zadovoljno gricka - kaže Damijana.

Nakon što je pogledala fotografije, viša kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Iva Mihoci utvrdila je da se radi o gusjenici noćnog leptira iz porodice ljiljaka. Poznata je i kao mrtvačka glava, a naziv je dobila zbog bijele šare u obliku mrtvačke glave koja se leptiru nalazi na gornjoj strani prsišta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Obzirom na fotografiju, gusjenica je u petom stadiju razvojnog ciklusa leptira. Tada se zbog veličine kreće malo i samo onda kad treba pronaći novi list biljke hraniteljice. U prehrani koristi više od 100 rodova biljaka, najviše krumpira, batata, ali i kanabisa te potencijalno otrovnog velebilja kao i biljke iz porodice maslinovki, što se vidi na ovome primjeru. Međutim, iako bi joj ime dalo naslutiti drukčije, mrtvačka glava ne uzrokuje veće ekonomske štete - objašnjava Mihoci.

Dodaje i kako gusjenica u svom posljednjem stadiju razvoja dosegne dužinu od 12 do 13 centimetara i da joj nakon toga slijedi kukuljenje, odnosno hibernacija ili prezimljavanje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang