To je to što me zanima!

Na Bačvice sletjela ptica, a nije galeb, niti je roda, što li je to?

Zaštićena ptica selica nije se u srijedu ujutro plašila Splićana na plaži, prešetavala se bez straha. Kupači su razvili svoje teorije o kojoj je vrsti ptice riječ i pogriješili su
Vidi originalni članak

Vrlo rijetka ptica selica u srijedu izjutra našla se na splitskoj plaži Bačvice. Okupilo se mnoštvo, a razvila se diskusija o kojoj je vrsti riječ. Nekima se, pak, činila da je roda, drugima je sličila galebu. 

- Iako je oko nje bilo mnoštvo ljudi, a ta neobična ptica dugog kljuna i nogu se tamo bez straha prešetavala nekih 20-ak minuta. Nitko nije vidio ništa slično uz more. Snimio sam nekoliko fotki, približio sam joj se, uopće joj nije smetalo. Bila je prava senzacija na plaži – kazao nam je čitatelj.

Kako doznajemo do ornitologa, radi se riđoj muljači (lat. Limosa lapponica), zaštićenoj selici iz porodice ćurlina koji su upravo ovom periodu u preletu ka toplijim krajevima. 

- Svojim dugim kljunom hvataju plijen u supstratu pješčanih i muljevitih žalova i obala. Riđa muljača se gnijezdi na sjeveru Skandinavije i Rusije te se kod nas nalazi samo tijekom seobe. Inače je ova vrsta u Hrvatskoj klasificirana kao rijetka preletnica, što želi reći da ima manje od 10 nalaza  ove vrste u posljednjih 50 godina – kazao je dipl. ing. biologije Krešimir Mikulić iz Udruge BIOM za biološka istraživanja.

Idi na 24sata

Komentari 93

  • Looka 19.09.2013.

    to je glumica!

  • Serge 13.09.2013.

    Bosanska krvoločna rodica !!!

  • Galeb i ja 13.09.2013.

    To se netko iz sabora prerusio pa sada spijunira po Bacvicama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare