To je to što me zanima!

Signalizacija nije radila, vlak je prošao ispred automobila

U tim situacijama vozači se moraju uvjeriti da sigurno mogu prijeći pružni prijelaz. Vlak uvijek ima prednost. Ako signalizacija ne radi vrijedi pravilo Andrijinog križa
Vidi originalni članak

U noći na nedjelju na željezničko-cestovnom prijelazu Sesvetska Selnica, između kolodvora Sesvete i Dugo Selo, rampa pružnog prijelaza nije bila spuštena niti je radila zvučno-svjetlosna signalizacija u trenutku prolaska teretnog vlaka. Nije bilo nikakve oznake, niti upozorenja da je sustav izvan funkcije. Srećom je vlak prolazio kada sam naišao, jer inače ne gledam dali ide vlak ako je rampa podignuta vjerujući u ispravnost sustava, rekao nam je Mario, čitatelj koji je snimio fotografije. U ovom slučaju, kaže dobro je prošao. U Hrvatskim željeznicama kažu da u RH ima oko 1500 pružnih prijelaza. Nažalost, sustavi signalizacije mogu se pokvariti i kvare se. 

- Najvažnije je u takvim situacijama da se vozači ponašaju u prometu kao je upozorenje za pružni prijelaz označeno samo Andrijinim križem. Moraju se uvjeriti da sigurno mogu prijeći pružni prijelaz jer vlak uvijek ima prednost  - rekli su nam u HŽ-u. Osim toga, u takvim situacijama prometnik uvijek obavijesti strojovođu koji nailaskom na pružni prijelaz staje te  potom vrlo sporom vožnjom kreće dalje. U svakom slučaju, vozači budite oprezni na pružnim prijelazima čak i ako su rampe podignute, upozoravaju u HŽ-u.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • 26.01.2013.

    Kakve su to gluposti da se ako je rampa dignuta treba ponasati po pravilu Andrijinog kriza?! Za mene podignuta rampa znaci zeleno svjetlo na semaforu i znak da mogu slobodno proci. Po istoj logici bi trebalo prikociti na svakom raskrscu sa semaforima i provjeriti da li ostali imaju crveno svjetlo i ponasaju se u skladu s time, pa tek onda proci raskrsce... Dignuta rampa znaci zeleno svjetlo i prolaz, spustena rampa znaci crveno svjetlo i stop. Vrlo jednostavno.

  • ŽeljkoRebić 25.11.2012.

    štošta u Ljepoj Našoj ne radi pa.......

  • Hećim 21.11.2012.

    Bez obzira na glupa objašnjenja, habituse ili što drugo, ako nije izdaleka pregledna situacija treba, usporiti, ili stati čak. Ne kažu slovenci uzalud ''Zemi si čas, ne življenje !''

Komentiraj...
Vidi sve komentare