To je to što me zanima!

24 tužne godine bez Ivčića: Njegove pjesme i danas žive...

Na današnji dan prije 24 godine u automobilskoj nesreći tragično je preminuo velikan hrvatske glazbe Tomislav Ivčić. Nastradao je u Zagrebu
Vidi originalni članak

Rođen u Zadru 1953. godine, Tomislav Ivčić je već 70-ih godina prošloga stoljeća postao jedan od najpopularnijih pjevača i skladatelja u Hrvatskoj, ali i na cijelom prostoru tadašnje Jugoslavije. 

U karijeri je napisao više od 200 pjesama i izdao 23 albuma prodana u više od 2 i pol milijuna primjeraka. Njegove pjesme bile su spoj popa i tradicionalnog dalmatinskog izričaja. 

Sjajna karijera tragično je prekinuta 4. ožujka 1993. godine. U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u Zagrebu smrtno su stradale četiri osobe. Među njima i Tomislav Ivčić. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj. 

Iako su prošle već 24 godine, njegove pjesme i dalje žive. Slušaju ih i nove generacije. Najpopularnija je 'Večeras je naša fešta'. Pjesma koja je od objave 1986. postala neslužbena himna cijele Dalmacije, i dan-danas nezaobilazna je na veseljima, a zbog 'Kalelarge' mnogi su odlučili posjetiti Zadar. 

Nesuđeni političar

Bio je na izborima 1993. kao kandidat HDZ-a. Osvojio je mjesto, ali je poginuo iste godine

Stop the war in Croatia 

Za vrijeme rata Ivčić je napisao pjesmu 'Stop the War in Croatia', koja je bila hit i u Australiji 

Idi na 24sata

Komentari 157

  • Mister Man 07.03.2017.

    "Sine vrati se kada pomisle svi da se nikad nećeš vratiti" Nažalost, ova Ivčićeva pjesma je danas sve više prisutna i realnija nego kad je nastala :(

  • stiven 06.03.2017.

    Njegove pjesme i danas žive ??? Koji glup naslov. Živjeti ce vijecno,legenda nikada ne umire

  • MAKILI_2 06.03.2017.

    Divne pjesme su ostale iza njega,ali brat Đani svojom bojom i rasponom glasa je jedinstven,a tek pjesme...Prozor prema zalazu,Još te volim, Kad mendule procvitaju,Bože čuvaj Hrvatsku i još mnoge druge,nepravedno zapostavljen umjetnik.Tomislav,Đani i Vedran jedna obitelj a tolki talenti.Na žalost malo tko se sjeti puštati njihove pjesme,a trebalo bi posebno Đanijeve.

Komentiraj...
Vidi sve komentare