Show

Komentari 157

24 tužne godine bez Ivčića: Njegove pjesme i danas žive...

24 tužne godine bez Ivčića: Njegove pjesme i danas žive...

Na današnji dan prije 24 godine u automobilskoj nesreći tragično je preminuo velikan hrvatske glazbe Tomislav Ivčić. Nastradao je u Zagrebu

Rođen u Zadru 1953. godine, Tomislav Ivčić je već 70-ih godina prošloga stoljeća postao jedan od najpopularnijih pjevača i skladatelja u Hrvatskoj, ali i na cijelom prostoru tadašnje Jugoslavije. 

U karijeri je napisao više od 200 pjesama i izdao 23 albuma prodana u više od 2 i pol milijuna primjeraka. Njegove pjesme bile su spoj popa i tradicionalnog dalmatinskog izričaja. 

Sjajna karijera tragično je prekinuta 4. ožujka 1993. godine. U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u Zagrebu smrtno su stradale četiri osobe. Među njima i Tomislav Ivčić. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj. 

Iako su prošle već 24 godine, njegove pjesme i dalje žive. Slušaju ih i nove generacije. Najpopularnija je 'Večeras je naša fešta'. Pjesma koja je od objave 1986. postala neslužbena himna cijele Dalmacije, i dan-danas nezaobilazna je na veseljima, a zbog 'Kalelarge' mnogi su odlučili posjetiti Zadar. 

Nesuđeni političar

Bio je na izborima 1993. kao kandidat HDZ-a. Osvojio je mjesto, ali je poginuo iste godine

Stop the war in Croatia 

Za vrijeme rata Ivčić je napisao pjesmu 'Stop the War in Croatia', koja je bila hit i u Australiji 

Najčitaniji članci