To je to što me zanima!

Ante Čedo Martinić: Imam rak i jedino me Bog može spasiti...

OTPISALI GA Liječnici su glumcu priznali da ga više ne mogu izliječiti. Medicina mu više ne može pomoći. Svjestan je da bi ozdravljenje bilo čudo, ali vjeruje u njega
Vidi originalni članak

Iako sam teško bolestan, ni dana nisam bio na bolovanju. Liječnici su mi otvoreno rekli da mi medicina više ne može pomoći. Snagu sam pronašao u vjeri u Boga, kaže Ante Čedo Martinić (51). 

Splitskom glumcu su potkraj prošle godine otkrili adeno karcinom koji je metastazirao. To je tumor koji potječe od žljezdanih stanica sluznice želuca i najčešći je među zloćudnim tumorima. Riječ je o teško izlječivom tumoru koji se uglavnom otkrije tek u uznapredovalom stadiju. Šanse za potpuno izlječenje su male. Martinić je prve tegobe osjetio lani u travnju, a liječnici su mu samo dali terapiju protiv bakterije koja izaziva čir na želucu.

- Nakon toga bio sam dvaput na pregledu i nisu mi pronašli ništa. Mjesec i pol poslije, potkraj prošle godine, rekli su mi da imam rak koji je teško izlječiv - kaže glumac.

Uvjeren je da je žrtva liječničke pogreške, ali prihvaća je kao dio života. Nakon kemoterapija koje mu nisu pomogle, pokušao je i s alternativnom medicinom. Ali odustao je jer nije bilo koristi. Loše se osjećao i shvatio je da uzalud troši novac.

- Vjernik sam od djetinjstva i tako sam odgojen. Bolest mi je još učvrstila vjeru. U posljednje vrijeme češće odlazim u Međugorje - rekao je Martinić. Dodaje kako bi ozdravljenje bilo čudo, ali nije izgubio nadu.

Unatoč teškoj bolesti, svaki dan na motociklu dolazi u splitski HNK gdje je direktor drame. Igra u komediji 'Škola za žene' i veseli se predstavi 'Tko se boji Wirginije Woolf?', čija premijera je planirana za veljaču sljedeće godine. Ljetos je snimao seriju “Loza” u kojoj glumi bankara Bilića, a u “Ruži vjetrova” igra državnog odvjetnika Anića.

- Ne želim prestati raditi jer gluma je moj život. Možda se malo više umaram, ali i dalje snimam s jednakim veseljem i žarom - kaže Čedo. Dodaje kako se ipak nije odrekao omiljenog kapučina i cigarete.

- Ponašam se kao da je sve u najboljem redu - zaključio je glumac.

Zbog operete se vratio u split iz SAD-a

Martinić je želio vidjeti kako se živi u Americi. Nekoliko godina ondje je konobario i namjeravao se vratiti u Zagreb. Kazališnu karijeru nastavio je u Splitu jer je dobio ulogu u opereti 'Splitski akvarel'.

Glumio je u prvoj sapunici 'Villa Maria'

Nakon što se dokazao na daskama matičnog splitskog HNK, šira publika upoznala ga je u ulozi Maxa Lovreka u prvoj hrvatskoj sapunici 'Villa Maria'. Glumio je i u sapunici 'Ponos Ratkajevih'.

Obožava biti rimski car Dioklecijan

Svake godine glumac se s veseljem odaziva pozivu na manifestaciju 'Dioklecijanovi dani'. Iako teško bolestan, i ovog ljeta utjelovio je rimskog cara koji je u Splitu sagradio ljetnikovac.

‘Znam što znači biti bez oca, izgubio sam majku’

Martinić je sedmo dijete klesara i domaćice iz Pučišća na Braču. Od najstarijeg brata mlađi je 20 godina. Kad je imao sedam godina, umrla mu je majka.

- Znam kako je odrastati bez jednog roditelja. Volio bih da moja djeca ne moraju to prolaziti - kaže glumac. Dodaje kako se ne boji za sebe nego za suprugu i djecu.

Martinić je u braku s 12 godina mlađom suprugom Zrinkom, medicinskom sestrom. Imaju troje djece, sina Tina Antu (15) te kćeri Lukreciju (11) i Nikolinu (4).

- Zrinka je podrijetlom s Brača kao i ja, ali to nema veze. Upoznao sam je u kafiću u Splitu i ubrzo smo se zavoljeli - kaže glumac koji svaki slobodni trenutak provodi na rodnom otoku. Ondje, kaže, puni baterije.

- Moji su bili siromašni. Tata je radio u kamenolomu i govorio nam da odemo s otoka ako želimo izbjeći bijedu - prisjeća se glumac. S 14 godina upisao je srednju vojnu školu u Zagrebu jer mu otac nije mogao priuštiti ništa drugo. Ondje je shvatio da ne podnosi disciplinu i poželio biti umjetnik.

S obzirom na to da je dobro pjevao, dvojio je između studija na glazbenoj i kazališnoj akademiji. Na kraju je upisao glumu zbog čega, kaže, nikad nije požalio.

Nasmijava publiku u komedijama

Martiniću je žao što se više ne snima serija 'Odmori se, zaslužio si' u kojoj je glumio mesara Bajsa. U HNK Split s kolegicom Nives Ivanković glumi u komediji 'Škola za žene'. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • dajCiKa 03.11.2011.

    steta za ovakvu legendu...Ante ne predaji se ;)

  • voreti3 03.11.2011.

    Šteta

  • neja 03.11.2011.

    Ja mu želim sve najbolje i neka ne izgubi nadu, i čuda se dešavaju, držim palčeve i mislim na tebe Ante i stvarno ti želim, da bi pobjedio bolest. Drži se, šaljem ti pozitivnu energiju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare