To je to što me zanima!

Balaševićeva kći osvrnula se na predrasude zbog invaliditeta: 'Vikali su da se naučim hodati'

Jelena je stradala u nesreći 1998. godine kada se auto u kojem su bili prevrnuo na krov, a njoj su tada ispali vratni kralješci iz kralježnice, zbog čega su joj se oduzeli svi udovi
Vidi originalni članak

Jelena Balašević (38), kći pokojnog glazbenika Đorđa Balaševića, već 24 godine nosi se s invaliditetom koji je posljedica teške prometne nesreće u kojoj je stradala. Sada se kroz emotivnu objavu prisjetila predrasuda koje su je pratile u životu zbog toga.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Tamo negdje 2001. godine, kod katedrale, predvečer, 1. siječnja, grupa dečkiju pored kojih sam prolazila, u navijačku melodiju smjestila je stihove: 'Nauči se hodati! Je**te, nauči se hodati! Nauči se hodati…' Jadna ja? Nisam. Par godina unazad od te večeri moji roditelji pitali su doktora koliko imam šanse da preživim: 'Malo, nažalost' -  napisala je.

- Moji roditelji su ga upitali: 'Koliko malo? Je li ima bar jedan posto?', a doktor je odgovorio: 'Toliko, otprilike, ima.' Jadna ja što mi grupa frajera pjeva na ulici da naučim hodati? Nisam. Ja sam prošla kroz pakao i izašla iz njega. Da li je ružno? Je. Da li je očekivano? Je. Da li je to bio jedini put u ove 23 godine da mi je neko dobacivao ili komentirao hod? Nije - dodala je.

- Samo je to bilo među prvim iskustvima s ljudima u ovom novom životu. Kao osoba s uočljivom fizičkom manom, rano naučiš da će od deset ljudi, samo jedan pokazati suosjećanje i razumijevanje. Za ostalih devet, tvoj problem je čisti senzacionalizam. I to je tako. I 'pakao je prazan, svi đavoli su ovdje' i 'pakao to su drugi' i more drugih citata na istu temu od mnogo pametnijih od mene. Davno uočeno. Život me rano i dosta surovo naučio što je pjesnik uočio dok je brojao ljude s krsta. Rekla bih sada hvala svima svojima, poznatim i nepoznatim, ali prepoznatim, osjećajnim, dobrim i normalnim, ali znam da njihova podrška nije usluga i zato neću - zaključila je Jelena objavu.

U NOVOM SADU Balaševićev sin uoči svadbe poslao pozivnice za vjenčanje s posebnim uputama za goste

Podsjećamo, Jelena je stradala u nesreći 1998. godine. Auto u kojem su bili prevrnuo se na krov, a njoj su tada ispali vratni kralješci iz kralježnice, zbog čega su joj se oduzeli svi udovi. Ona je imala jaku želju da opet bude pokretna i nevjerojatno je kako se uspjela oporaviti. Ipak, kaže da nije tada od svih nailazila na podršku već je bilo i onih koji su je ponižavali i vrijeđali. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • melonne 29.06.2022.

    Ponižavati i vrijeđati nekog zbog invaliditeta,o kakvim je to nazovi ljudima riječ!?.....Prestrašno....!

  • Jopazg 29.06.2022.

    Curo draga,kad zivis u pasaluku pa se cudis (ne) kulturi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare