To je to što me zanima!

Bila je beba nacističkog pokusa, zavela Zdravka Čolića, a u brak je ušla sa švedskim princem

Do ranih sedamdesetih nije postigla veliki komercijalni uspjeh. Godine 1969. upoznaje svog budućeg supruga Bennyja Anderssona koji ju poziva da pjeva prateće vokale s Agnethom Fältskog na njegovom i Björnovom albumu Lycka
Vidi originalni članak

Najpoznatije dijete rođeno u projektu Lebensborn je Frida Lyngstad (75) iz Abbe. Ona je rođena u studenome 1945 - kao plod veze između majke, Norvežanke Synni, i njemačkog narednika, Alfred Haasea. Norveška je, zahvaljujući politici Hitlerova obožavatelja Quislinga, bila vjerni satelit Reicha, ali nakon Hitlerova kraha, pronacistički elementi u Norveškoj bili su izloženi žestokom progonu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Fridina majka i baka bile su žigosane kao izdajnice i izopćene u njihovu selu u sjevernoj Norveškoj. Frida je bila izložena stravičnim pritiscima. Jedan joj je ribar nožem ugravirao kukasti križ u kožu, koji je poslije s mukom skinula. Frida i njezina majka su bile prisiljene emigrirati u Švedsku, gdje je majka uskoro umrla od zatajenja bubrega, a Frida odrasla skrivajući teške traume proizašle iz činjenice podrijetla. Muke kojima je bila izložena Frida - koja je desetljećima bila teško traumatizirana činjenicama vlastitog podrijetla - bile su, nažalost, zajedničke većini nesretne djece, koja su rođena ne iz ljubavi nego iz sulude ideje o rasnoj superiornosti, koju su fanatično dijelili svi nacistički vođe - odreda crni, zdepasti, preuhranjeni muškarci, poput Hitlera, Goebbelsa, Goeringa ili Kaltenbrunnera.

U Norveškoj je bilo više od pola milijuna njemačkih vojnika. Iz takvih je veza rođeno desetak tisuća djece. Svi su doživjeli slično. Okolina je još grublje pokazala što misli o tim ženama neposredno poslije rata.

PONOVNO OKUPLJANJE Prva pjesma nakon 40 godina: Poslušajte novi singl ABBE

S 11 godina debitirala je na pozornici na dobrotvornom eventu Crvenog križa. Dvije godine kasnije počela je nastupati u jednom  plesnom bendu, a kroz cijelo desetljeće je nastupala s različitim bendovima. Svog prvog supruga Ragnara Fredrikssona upoznala je 1961. Zajedno su dobili dvoje djece: Hansa, rođenog 1963., i Lise-Lotte, rođenu 1967. godine.

Frida je 1967. pobijedila na natjecanju talenata u Stockholmu. Odmah nakon pobjede pojavila se na nacionalnoj televiziji pjevajući svoju pobjedničku pjesmu. Ubrzo nakon toga potpisala je ugovor s EMI records.

Do ranih sedamdesetih nije postigla veliki komercijalni uspjeh, ali je u Švedskoj bila prilično poznata scenska umjetnica. Godine 1969. upoznaje svog budućeg supruga Bennyja Anderssona koji ju poziva da pjeva prateće vokale s Agnethom Fältskog na njegovom i Björnovom albumu Lycka.

Ljubavnici i prijatelji ubrzo osnivaju bend ABBA i uspjehom na Eurosongu s pjesmom 'Waterloo' postaju svjetski poznati. Frida se 1979. udaje za Bennyja, ali samo dvije godine kasnije par se rastaje.

Frida je 80-ih zavela bosanskog pjevača, Zdravka Čolića. Zanimalo ju je nosi li crvene kožne hlače zato što je iz Jugoslavije. Napravila je prvi korak u avanturi s Čolom pitajući ga što jedna Šveđanka može učiniti za njega. Kratkotrajnu ljubavnu vezu su nastavili i u Stockholmu.

S raspadom brakova, prvo između Bjorna i Agnethe početkom 1979., a zatim i Fride i Bennyja, ubrzo je došlo i do razilaženja Abbe. Frieda, poput Agnethe nastavlja solo karijeru, koja nikada nije postigla uspjeh kakav je imala u Abbi. 

Kasnije se udaje za švedskog Princa Reuss od Plauena i s njim ostaje do njegove smrti 1999. godine.

Podsjetimo, nakon 40 godina pauze ABBA je snimila novi albuma 'ABBA Voyage' koji izlazi 5 studenog ove godine.

 

 




 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • lily A 03.11.2021.

    Bili dobra grupa al sad mirno u staracke godine

  • josip612 12.09.2021.

    BABBA

  • Cipelcug 09.09.2021.

    Nisu djeca kriva za to su rođena kao rezultat pokusa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare