To je to što me zanima!

Bivši direktori: Bolje da ukinu festival nego da ga sramote

Bivšim direktorima Zagrebfesta, Dragi Dikliću i Zvonku Špišiću, ne sviđa se nova koncepcija. Naročito im smeta što u žiriju sjede šefovi konkurentskih festivala
Vidi originalni članak

Taj je festival već dugo, kako bismo rekli mi Trnjanci, za pos..ti. Više me ništa ne čudi u vezi s njim, oštro o sutrašnjem 62. izdanju Zagrebfesta govori Drago Diklić (77). Pjevač koji je u bogatoj povijesti festivala izveo neke od svojih najvećih hitova, a poslije bio jedan od najuspješnijih direktora, kaže da je od nekoć najglamuroznijega glazbenog natjecanja odavno dignuo ruke. Kaže da on više nema smisla i bilo bi bolje da ga se ukine.

- Sadašnji festival ima potpuno pogrešnu koncepciju. Posljednjih godina nije izbacio ni jednu pjesmu za pamćenje. Sjeća li se netko što su pjevali lani? Pjesme koje su pjevale naše najveće zvijezde, a skladali su ih Arsen Dedić, Alfons Vučer, Zdenko Runjić..., slušaju se i 50 godina nakon prvog izvođenja i postale su evergrini - tvrdi Diklić.
 Dodaje kako je prije nekoliko godina predlagao da se ponovno primijene pravila koja su vrijedila na počecima festivala. Tada su se natjecali skladatelji čije su pjesme interpretirala dva izvođača u alternaciji.

- Danas se festival svodi na biranje pjevača po simpatijama, a glazba je u drugom planu. Ovi hitovi koji se sad prave su za hititi - ljutit je Diklić. Činjenicu da u žiriju sjede direktori drugih festivala, među ostalim i Splitskog, koji je glavni konkurent zagrebačkom, smatra samo jednom u nizu gluposti festivala koji je odavno na “umjetnom disanju”. Zvonko Špišić (77) prisjeća se kako su se pjevači iz cijele Jugoslavije borili za nastup u Zagrebu.

- Poslije je Splitski festival postao prestižniji, a pogledajte kako sad izgledaju oba festivala. Nemam ništa protiv da u žiriju budu različiti direktori, ali mislim da bi se ipak trebao držati svatko svojega - tvrdi Špišić. Gabi Novak (78) sa sjetom govori o nastupima na Zagrebačkom festivalu. 
- On je za mene i Arsena značio puno, kao i za mnoge kolege koji su bili na samom početku karijere - kaže Gabi. Na Zagrebačkom festivalu nastupila je 17 puta i odnijela pet pobjeda.

Diklić kaže da lanjske pjesme nitko više ne pamti, a nekoć su pobjeđivali evergrini koji se i danas slušaju

- I danas na repertoaru imam pjesme koje sam ondje izvodila jer me publika traži da ih pjevam. Taj festival me je oformio i pomogao mi u mnogo čemu. Imala sam sreću da su za mene pisali odlični skladatelji, tako da smo i jedni i drugi imali koristi – kaže Gabi. Dodaje da joj je želja da festival koji sad radi mlada ekipa ponovno stane na noge.

I Zdenka Vučković (72) današnjoj upravi želi mnogo sreće. Uvijek se razveseli kad čuje uvodnu Vučerovu skladbu “ Vraćam se Zagrebe tebi ”, s kojom nije pobijedila, ali je pjesma postala himnom Zagreba.

Uspomena na slavne dane

Nekad je festival bio u dvorani Lisinski, zbog čega je bio među najglamuroznijim glazbenim priredbama. Čim su ga preselili, počeo je propadati, kaže Diklić.

‘Taj žiri naša je formula koje se nitko nije sjetio’

Svi smo prijatelji i među nama nema mržnje ni netrpeljivosti, odgovara Ante Pecotić (44) na prigovore.
 Umjetnički direktor ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala sa svojim timom je odlučio da ove godine pjesme ocjenjuju direktori “Večeri dalmatinske šansone”, Splitskog, CMC i “Rock Off” festivala . Zajedničkim ujedinjenim snagama sigurno će, tvrdi Pecotić, pridonijeti novom sjaju festivala.

- Svidjela nam se ideja da više ne budemo konkurenti s ostalim glazbenim festivalima. Osim toga, kad nekog izvođača ocjenjuju četiri različita, dugogodišnja direktora najuglednijih glazbenih priredbi, to sigurno ima svoju težinu - kaže Pecotić. Pohvalio se da je to formula koju nitko nije probao i uvjeren je da će biti uspješna. Dodaje da su uspjeli revitalizirati festival.

- Nakon lanjskog izdanja za ovogodišnji festival je prijavljeno 120 skladbi različitih autora i glazbenih žanrova - ističe Pecotić uvjeren da festival, od kojeg je u ovom dijelu Europe stariji samo onaj u San Remu, ima svjetlu budućnost.

- Nastup na tom, sada moderniziranim festivalu znači mi puno. S pjesmom ‘Ljubav u boji’ pobijedio sam 2011. i to mi je itekako pomoglo u karijeri jer se nakon festivala češće emitirala na radiopostajama - kaže Marko Tolja (30). Kaže kako je lani bio ljubomoran na kolege koji su nastupili i već tada je odlučio da će se ove godine vratiti.

Izvođači rado nastupaju na festivalu, ove godine ih se prijavilo 120

- Festivali su i danas najbrži put da pjesma dođe do publike - tvrdi Tolja. I pjevačica grupe Teška industrija Lea Mijatović (28) veseli se nastupu u dvorani zagrebačkog Hypo Centra.

- Čast nam je što ćemo upravo na tom uglednom festivalu promovirati novu pjesmu. Stariji kolege pričali su mi kako su nakon svakog festivala organizirani tulumi kakvih danas više nema. Nadam se da će i taj, neslužbeni dio, ponovno zaživjeti - kaže Splićanka.

Iako je grupa Colonia na sceni već 19 godina i odavno su afirmirani, ni Indira Levak (41) i Boris Đurđević (41) neće propustiti festival.

PR fotografija

Dizajnom pokazuju novu koncepciju

Zaštitni znak festivala dugo su bila slova zf stilizirana u obliku nota. Današnjim logotipom organizator pokazuje da su obnovili festival

Idi na 24sata

Komentari 14

  • franomeny 20.01.2017.

    Svaka čast Diklići i posebno gosponu Špišiću ali Zagrebfest je dugo propadao pa i kad je "nabrijani"Diklić bio njegov direktor a na festival se moglo nikad lakše za određenu svoticu kak se priča po Zagrebu. Svaka čast novom vodstvu. Vidi se da se svojski trude da najstariji festival poslije Sanrema opet dobije svoje mjestu u hrvatskoj glazbi. Samo naprijed. Bože sačuvaj ukidat samo zato kaj.........se razme!

  • 15.01.2015.

    Odavno su svi Hrvatski festivali postali parada neukusa i loših pjesama....Kad se sjetim da sam prije gledala sve moguče festivale,Doru,Porin,Eurosong...a sad...e sad ih nemogu smislit jer Hrvatska nema više pristojnu glazbenu scenu.Ono što valja urednici ne puštaju u eter a ovi novi pjesmuljci poskočice mi idu na živce,a spotovi su im užas polugole djevojke se valjaju po krevetu i to baš svaki spot je takav.

  • ojdimidojdimi 15.01.2015.

    nije to više njihova vrsta...............................

Komentiraj...
Vidi sve komentare