To je to što me zanima!

Bregović: Nisam Hrvat, Srbin, a ni Bosanac, to je moj izbor

Znate, kad izgubite svoju domovinu onda shvatite da vaša domovina nije neki geografski ili politički teritorij već emocionalni, izjavio je Goran za njemačke medije
Vidi originalni članak

U intervjuu za 'Deutsche Welle' Goran Bregović (62) osvrnuo se na svoju nacionalnu pripadnost, ali i na težak položaj Roma u Europi. Na pitanje njemačkog novinara zašto za sebe kaže da je s Balkana, ali se nikad ne izjasni je li Srbin ili Bosanac, glazbenik je izjavio da se ne osjeća kao da dovoljno pripada bilo kojoj od tih nacionalnosti. 

- To je zato što nisam dovoljno Srbin da budem Srbin, niti Hrvat da budem Hrvat, a nisam dovoljno ni Bosanac. Potječem iz vrlo mješovitog braka, ali to je više moj emocionalni izbor nego etnički. Znate, kad izgubite svoju domovinu onda shvatite da vaša domovina nije neki geografski ili politički teritorij već emocionalni. Moja emocionalna teorija postoji i to je ova koju sam naveo. Nije bitno trebam li pokazati putovnicu nekoliko puta - zaključio je Bregović te dodao kako radi 'ciganski' posao jer je glazbenik. 

- Kad sam prvi put doma donio novac od koncerta, otac mi je rekao da neću raditi taj 'ciganski' posao, no ja smatram da sam ja jedan od njih. Gypsiji za mene imaju istu vrijednost kao i kauboji. Treba razmišljati o danas, ne o jučer, ne o sutra, to je njihova ideja. U svakom od nas postoji gipsy koji čeka da se probudi - priča Bregović i dotiče se teme Roma čiji je položaj veoma problematičan pogotovo na Balkanu te u novim zemljama Europske unije kao što su Rumunjska i Bugarska, ali čak i Francuska i Italija. Evo kako se Bregović osvrnuo na nedavnu kampanju u Srbiji kad se Rome uvjeravalo da trebaju glasati kako bi imali svoje predstavnike. 

- Moj posljednji album reakcija je na tu situaciju. To je zdravica posvećena talentu Cigana koji su ostavili duboke tragove u našoj kulturi - govori Bregović koji je komentirao i rasizam prema Romima. 

- Rasisti nikad neće otvoreno reći da oni to jesu. Nikad nisam vodio ozbiljne razgovore o Romima s bilo kim, ali iznenađen sam svime što se događa u Europi. Prilično sam razočaran sa svime - zaključio je Bregović. 

Idi na 24sata

Komentari 42

  • Lena07 05.11.2012.

    Bregu mogu slušat jedino u intrumentalu. :D

  • Aranka 26.10.2012.

    Nekom dobar, nekom ne..on je takav - kakav je

  • someral 25.10.2012.

    on je čovik..

Komentiraj...
Vidi sve komentare