Obavijesti

Show

Komentari 42

Bregović: Nisam Hrvat, Srbin, a ni Bosanac, to je moj izbor

Bregović: Nisam Hrvat, Srbin, a ni Bosanac, to je moj izbor
3

Znate, kad izgubite svoju domovinu onda shvatite da vaša domovina nije neki geografski ili politički teritorij već emocionalni, izjavio je Goran za njemačke medije

VIDEO

U intervjuu za 'Deutsche Welle' Goran Bregović (62) osvrnuo se na svoju nacionalnu pripadnost, ali i na težak položaj Roma u Europi. Na pitanje njemačkog novinara zašto za sebe kaže da je s Balkana, ali se nikad ne izjasni je li Srbin ili Bosanac, glazbenik je izjavio da se ne osjeća kao da dovoljno pripada bilo kojoj od tih nacionalnosti. 

- To je zato što nisam dovoljno Srbin da budem Srbin, niti Hrvat da budem Hrvat, a nisam dovoljno ni Bosanac. Potječem iz vrlo mješovitog braka, ali to je više moj emocionalni izbor nego etnički. Znate, kad izgubite svoju domovinu onda shvatite da vaša domovina nije neki geografski ili politički teritorij već emocionalni. Moja emocionalna teorija postoji i to je ova koju sam naveo. Nije bitno trebam li pokazati putovnicu nekoliko puta - zaključio je Bregović te dodao kako radi 'ciganski' posao jer je glazbenik. 

- Kad sam prvi put doma donio novac od koncerta, otac mi je rekao da neću raditi taj 'ciganski' posao, no ja smatram da sam ja jedan od njih. Gypsiji za mene imaju istu vrijednost kao i kauboji. Treba razmišljati o danas, ne o jučer, ne o sutra, to je njihova ideja. U svakom od nas postoji gipsy koji čeka da se probudi - priča Bregović i dotiče se teme Roma čiji je položaj veoma problematičan pogotovo na Balkanu te u novim zemljama Europske unije kao što su Rumunjska i Bugarska, ali čak i Francuska i Italija. Evo kako se Bregović osvrnuo na nedavnu kampanju u Srbiji kad se Rome uvjeravalo da trebaju glasati kako bi imali svoje predstavnike. 

- Moj posljednji album reakcija je na tu situaciju. To je zdravica posvećena talentu Cigana koji su ostavili duboke tragove u našoj kulturi - govori Bregović koji je komentirao i rasizam prema Romima. 

- Rasisti nikad neće otvoreno reći da oni to jesu. Nikad nisam vodio ozbiljne razgovore o Romima s bilo kim, ali iznenađen sam svime što se događa u Europi. Prilično sam razočaran sa svime - zaključio je Bregović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin