To je to što me zanima!

Čudesni već 50 godina: Kvrgić i Margitić ispisali su povijest

Na svečanu izvedbu stigli su premijer Andrej Plenković, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, brojni glumački kolege. Peru je obradovala supruga Nevenka Stipančić
Vidi originalni članak

U ovim trenucima, prisjetio sam se premijere koja je bila prije više od 50 godina. Ali, čini mi se da smo i danas igrali jako dobro - rekao nam je glumački velikan Pero Kvrgić (91).  Ponosni osmijesi nisu silazili niti s njegova, niti s lica umjetničke dive Lele Margetić (76) čim su izišli na binu pred mnogobrojnom publikom u zagrebačkom kazalištu Gavella. 

Na svečanoj izvedbi u povodu 50 godina igranja “Stilskih vježbi”, malo je tko među 400-tinjak uzvanika uspio prikriti divljenje i poštovanje prema glumačkom tandemu koji su još jednom, brilijantno odigrali predstavu koja je premijerno izvedena 19. siječnja 1968. u maloj dvorani Teatra ITD. 

Gromoglasni aplauz prolomio se gledalištem čim su se Lela i Pero pojavili na sceni, a predstava je pet, šest puta prekidana neočekivanim pljeskom obožavatelja. Nakon što su Pero i Lela, po ne znaju ni sami koji put, završili svoju kazališnu igru Nje i Njega u tramvaju broj 11, cijela dvorana je ustala te odala priznanje umjetnicima koji su ovim jubilarnim slavljem ispisali povijest hrvatskog kazališta. 

Nastala prema originalnoj ideji i u režiji Tomislava Radića te u adaptaciji Tonka Maroevića i Tomislava Radića predstava je 2008. uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom za što je zaslužno i kazalište Planet Art čiji se osnivač i ravnatelj Marko Torjanac svesrdno potrudio da ‘Stilske vježbe’ dobiju priznanje kakvo i zaslužuju. 

- Nemojmo zaboraviti i veliku Miju Oremović. Ona je tu ulogu ipak postavila, a ja sam ju preuzela - naglasila je skromna Margetić koja nije skidala osmijeh s lica dok su joj prijatelji, kolege i obožavatelji iskreno čestitali na najvećem profesionalnom uspjehu do sada. 

- Emocije su dosegnule danas svoj vrhunac. Kada smo postavljali predstavu, ponudili su nam ugovor na svega desetak igranja, a na premijeru je stiglo tek stotinjak ljudi. Bilo je tu puno studenata među kojima se našla i Lela Margetić. Čudesno je da sam ovdje na proslavi 50. godišnjice ove predstave - rekao je Tonko Maroević. 

Na svečanu izvedbu u povodu 50. godišnjice igranja predstave stigli su premijer Andrej Plenković, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, brojni glumački kolege. Peru je obradovala supruga Nevenka Stipančić, a nakon rezanja slavljeničke torte Kvrgić i Margetić gostima su dijelili autograme. 

Sljedeće zakazane izvedbe su 6. i 11. svibnja u zagrebačkom kazalištu Mala scena.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • psilaju 30.04.2018.

    Čestitke. Sretno i dalje, pa dok traje!

  • DALMATINKA 30.04.2018.

    Osralo vas je malo nažalost odose nase legende polako...pero omiljen ste mi glumac puno zdravlja i dobrih predstava a vi draga gospodo za mene ste bili uvik dama

  • vozi Miško 30.04.2018.

    Svaka čast, doista svaka čast.

Komentiraj...
Vidi sve komentare