To je to što me zanima!

Disney dopunio upozorenja na rasizam u klasičnim filmovima

Upozorenje imaju filmovi poput 'Mačke iz visokog društva', koji prikazuje mačku 'žutog lica' koja svira klavir štapićima kao i film 'Petar Pan', gdje se na američke Indijance referira kao na 'crvenokošce'
Vidi originalni članak

Upozorenja na rasistički sadržaj u klasičnim Disneyevim filmovima dopunjena su snažnijim porukama, objavio je u petak BBC. Na streaming kanalu Disney+ filmovi poput Dumba, Petra Pana i Knjige o džungli sada imaju upozorenje na stereotipe.

- Ovaj program uključuje negativne prikaze i/ili loš odnos prema ljudima ili kulturama. Ti su stereotipi bili pogrešni onda, a pogrešni su i sada - navodi se u upozorenju.

U poruci se dodaje da umjesto da se ukloni sadržaj želimo priznati njegov štetan utjecaj, učiti iz njega i potaknuti razgovor radi stvaranja inkluzivnije zajedničke budućnosti.

Upozorenje imaju filmovi poput 'Mačke iz visokog društva', koji prikazuje mačku 'žutog lica' koja svira klavir štapićima kao i film 'Petar Pan', gdje se na američke Indijance referira kao na 'crvenokošce'.

Tvrtka je prva upozorenja uz filmove dodala u studenome prošle godine. Neki filmovi, poput filma 'Pjesma juga', iz istih razloga više nisu dostupni na kanalu Disney+. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • tomo100brt 16.10.2020.

    Veće gluposti nisam vidio. Kažu: Mačak žutog lica. Ej, pa kakvo lice ima žuti mačak? Kakvo? Ili Indijanci kao crvenokošci. Pa nitko nije izričito rekao da su oni crvenokošci. A u animiranom filmu Dumbo ne znam gdje je taj rasizam. Ova Amerika i rasizam je izludila svijet. Još malo pa će i LGBT skupine krenuti sa svojim glupostima.

  • 16.10.2020.

    idem dito: james bond filmovi: zlikovci uglavnom su blondi sa plavim ocima, u us flmovi rusi i istocnjaci su uglavnom slaveni, zlocesti znanstvenici su njemci, film se odvija u europi - voze se minijaturni auti itd...

  • BabaYaga 16.10.2020.

    Mačak žutog lica? Nego kakvo lice ima žuti mačak nego žuto?😅Fakat je ludilo sve zahvatilo pa se neki bave ovakvim stvarima🤦🏻‍♀️

Komentiraj...
Vidi sve komentare