To je to što me zanima!

'Dođe mi da puškom potučem pola sela i zadnji metak u sebe'

Preko prsiju Srećko ima istetovirano ‘Sieg Heil’ - pozdrav nacista iz Drugog svjetskog rata. Ne sramim se djela ni nedjela, tu je buknuo rat, u ratu se ne sadi cvijeće, priča 'Farmer'
Vidi originalni članak

Komunikativna sam i poštena osoba. Volim šalu na svoj račun, a iako sam ogroman težinom, dobar sam kao kruh. Sretan sam u dobrom društvu, tako se publici predstavio Srećko Vučić (48), sudionik “Farme”. Ali “Farma” nije prvi Srećkov susret s kamerama. Naime, on je glavni junak dokumentarca ”Srećko - ludi branitelj”.

Film je djelo autora Darija Lonjaka te je 2009. prikazan na ZagrebDoxu.

- Film je 100 posto autentičan. Pa to je dokumentarac. Na snimanju je Srećko bio susretljiv i profesionalan, kako je prikazano u filmu, imao je težak ratni put - rekao nam je Lonjak.

- Pacijent je srednja stručna sprema, neoženjen u vojnoj mirovini, hrvatski ratni invalid. Na planu ličnosti nalaze se značajni problemi psihološke prilagodbe, sve izrazitija socijalna nelagoda - priča Srećko u uvodnoj minuti dokumentarca snimljenog 2009. godine dok se na ekranu pojavljuju njegove dijagnoze: PTSP, poremećaj osobnosti...

- Noćne more s ratnom tematikom, sanjaš da te kolju, siluju, Nijemci, Turci... - nastavlja s pričom Srećko. Na prsima ovaj umirovljeni redar ima velikim crnim slovima tetovirano “Sieg Heil” - nacistički pozdrav iz 2. svjetskog rata, dok mu ruke krase brojne tetovaže, od kojih neke također imaju nacističku tematiku.

- Povišene je anksioznosti, razdražljiv s tendencijom impulzivnog načina reagiranja. Znači ako ti ja kažem da odeš po kruv, ima da ideš odma ili ću te razbit - prepričava svoje dijagnoze i odmah nastavlja:

- Snižena tolerancija na frustraciju, povremene agresivne i autoagresivne funkcije. Što će ti reć, da mi nekad dođe da uzmem kalašnjikov, tu potučem pola sela i zadnji metak ostavim za sebe - govori mirnim glasom, a onda se vraća u svoje djetinjstvo.

- Odmalena sam bio bucmasto dijete, bio sam vrlo dobar đak. Bio sam dosta inteligentan i pamtio sam. Znao sam prvi dan škole dobiti ukor - iskreno će Srećko, koji se, kako kaže, Domovinskom ratu pridružio 1991. godine kao mladić od 20 godina. 

Ubrzo nakon priključenja Srećko je teško ranjen:

- Pogodili su me šrapneli u glavu dok smo prolazili kroz šumu Odvukli su me u bolnicu, a tamo mi nisu dali anesteziju. Sa skalpelima su mi tražili po glavi, nisu me sašili, odmah na rendgen, da vide koliko gelera imam u glavi, namazili jodom, i pustili me...

Prve dvije godine rata proveo sam na mitraljezu, a onda još dvije kao ‘nišandžija’ na topu, priča Srećko o svojem ratnom putu, a onda nastavlja s čitanjem svojih dijagnoza:

- Aktualna hospilitacizacija se realizira poradi pogoršanja psihičkog stanja, osjećaja nemira, neslažanja u svakodnevnom okruženju, sve mu smeta, često razmišlja da je najbolje da ga više nema...

- Plaši se da nekom nešto ne učini - čita s papira i dodaje:

- Ja sam razoružan 1995. tako da nemam čime kome nauditi...

U ratu je Srećka krasila nevjerojatna hrabrost te je, tvrdi, zaista prošao najmučnije scene.

- To je bilo negdje poslije akcije Bljesak. Jedan časnik je došao i rekao: ‘Jedan naš je mrtav, vrti ga slapić, trebalo bi ga izvadit’, ‘Ko će vadit, neće nitko. Javi se jedan dobar dečko, pita zapovjednik oćeš ti Srećko, ja reko nema problema... - priča i odmah nastavlja:

- I krenem ja njega izvlačiti za ruku i ona se otrgne. Onda sam primio za prsluk i povukao. Rekli su mi da je bio tamo barem sedam dana.

Od 2003. godine Srećko je u vojnoj mirovini:

- Lijepo ja kod doktora, ja po noći sanjam četnike, budim se u znoju, serkam malo, ne mogu štrikat vrt, učinjava mi se da četnike zakapam.

Nakon te izjave doktor ga je pitao želi li na psihijatriju, na što je pristao:

- U međuvremenu sam se upoznao s jednim bolnčarem. I kaže on meni: ‘Prvo, kad dođe čistačica, odmah je uhvati za pi***’. Može. I tete stižu i ja za četku. Ona urla, zove šeficu, ova pita zašto to radiš? Pa došlo mi je. Nikom ništa. Lud, lud...

- Bio sam u ratu. U ratu se ne sadi cvijeće. Ako me budete pitali jesam li koga ubio, reći ću vam da nisam, da sam puc’o u zrak. Onaj tko je sa mnom zna, tko nije, lepo, najpoštenije. Ne sramim se ni djela ni nedjela, najteže mi je bilo kad sam jednog objesio. I onda mi je tako bilo žao siromaha. Dijete nisam ubio ni žene, nisam mučio.. Ako ću te ubit, ubit ću te i to je to - kaže Srećko krajem filma, a na pitanje: ‘Što bi promijenio?’ odgovara:

- Prvi dan rata bih bio ranjen, ne bih se četiri godini vrtio tamo. Mislim da nije u redu da se ljudi svađaju oko nečeg i da se lije krv. Na snimkama nakon rata je nasmiješen, a glumio je i u HRT-ovu prilogu “Nabijanje” Renea Bitorajca.

Novoj TV poslali smo upit zadovoljava li Srećko uvjete za sudjelovanje u ovom showu:

- Prije ulaska na Farmu natjecatelji produkciji dostavljaju liječničku potvrdu o psihofizičkom stanju i nekažnjavanju. Nakon osnovnog testiranja, po potrebi produkcija se dodatno savjetuje s liječnicima i psiholozima. O finalnom odabiru natjecatelja koji će sudjelovati u emisiji odlučuje stručni produkcijski tim te programski eksperti. Sigurnost natjecatelja Novoj TV je prioritet. Osim zaštitara na samom imanju, u blizini se nalaze i producentski tim te dežurne liječničke ekipe koje vrše nadzor na tjednoj bazi i u svakom trenutku su spremne po potrebi intervenirati u raznim situacijama u kojima se kandidati mogu naći kao i pružiti potrebne terapije.

VIDI OVO! Kako su slavni izgledali u srednjoj školi?

VIDI OVO! Najslavniji i najsramotniji celerity padovi na pozornici.

Idi na 24sata

Komentari 214

  • bcelija 22.09.2018.

    Ova izjava u dovoljna je da se lik smjesti tamo gdje je takvima mjesto jer kad se dogodi biti će kasno za neke. Tetovaža govori da ipak misli ozbiljno! Imamo li negdje neku službu koja je zadužena za prevenciju? U nekim demokracijama već bi odavno " gulio ".

  • 21.09.2018.

    sada vidimo da se snimanje "farme" dogodilo prošle godine te ovaj manijak valjda nikog nije srećom objesio.Ovako reskirati i uzeti tog prestrašnog čovjeka i molit se Bogu da sve prođe dobro,jednostavno nije normalno..psihića trebaju posjetiti oni koji su s za njega odlučili

  • 3sh 21.09.2018.

    Njegovo tjelo, njegov izbor. Svi vi koji pizdite oko ovakvih gluposti, uzimate stvari previše osobno. Vrijeđati čovjeka i gledati njegovu vrijednost na osnovu izgleda, je čista diskriminacija. Pogledajte ove u vladi ,svi fini i pristojni u odjelima, a gdje su doveli nas i ovu državu. Ako je čovjek u redu i ne radi nikome nažao, nije bitno što mu piše na prsima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare