To je to što me zanima!

Dođite na festival i družite se sa svojim omiljenim autorima

FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI U prepunoj velikoj dvorani zagrebačkog kina Europe u nedjelju je otvoren peti Festival svjetske književnosti koji traje do subote
Vidi originalni članak

Ideja festivala od samog početka je bila da pokušamo dovesti u dijalog domaće i inozemne autore, da najbolje pisce prevedene na hrvatski jezik dovedemo u Zagreb i Split, rekao je Seid Serdarević, direktor Festivala svjetske književnosti. 

U prepunoj velikoj dvorani zagrebačkog kina Europe u nedjelju je otvoren peti Festival svjetske književnosti koji traje do subote.

- Festivalski programi traju svakodnevno od podneva do večernjih sati - objasnio je Serdarević i pozvao ljubitelje književnosti da sudjeluju u festivalskom programu.

Dodao je kako na festival ove godine među ostalima dolaze i istaknuti njemački urednik i pjesnik Michael Krueger, Austrijanac Manfred Mittermayer, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta, njemačka spisateljica ukrajinskog podrijetla Marjana Gaponenko i poznati austrijski satiričar Richard Schuberth.

- Posebnost ovog festivala je što čitatelji mogu uživo razgovarati s autorima, koje inače znaju samo preko knjiga - naglasio je Matthias Müller-Wieferig, voditelj hrvatskog Goethe instituta. Festival je službeno otvorila Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture.

- Svima želim puno druženja s knjigama i njihovim autorima - poželjela je okupljenima Hraste Sočo. Prva večer festivala započela je s jednim od najpoznatijih njemačkih pisaca Danielom Kehlmannom, koji je poznat kao autor koji je doveo humor u Njemačku.

- Austrijanci su, kada se radi o humoru, ipak napredniji od Nijemaca. Imali su razvijenu dvorsku kulturu jer, kad ste na dvoru, ne možete biti ozboljni. S druge strane, njemačka književnost nastajala u protestankim župama pa je zato ozbiljnija - šaljivo je objasnio Kehlmann.

Priznao je kako rado čita druge autore.

- Piscem postajete upravo ako puno čitate - rekao je Kehlmann.

- Ako bih trebao izabrati između toga da prestanem čitati ili prestanem pisati, prestao bih pisati - zaključio je Kehlmann.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • razmislimalo 04.09.2017.

    Bravo, organizatorima

  • 5000_LoL 03.09.2017.

    Knjiga i desničar kao Superman i kriptonit :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare