To je to što me zanima!

Dubravka Ugrešić posthumno je dobila Njegoševu nagradu

Kako je obrazloženo, Ugrešić je nagrađena za svoj književni opus, etički stav, integritet i društvenu angažiranost
Vidi originalni članak

Književnica, znanstvenica i publicistica Dubravka Ugrešić posmrtno je osvojila Njegoševu Nagradu za životno djelo, izvijestila je u ponedjeljak izdavačka kuća Fraktura.

PREMINULA ISTAKNUTA KNJIŽEVNICA Ovako je govorila Dubravka Ugrešić: 'Ne zaboravimo, čak je i Adolf Hitler bio slikar amater'

Kako je obrazloženo, Ugrešić je nagrađena za svoj književni opus, etički stav, integritet i društvenu angažiranost.

Predsjednik žirija Nedžad Ibrahimović izjavio je kako nagrada dodijeljena ove godine, upravo zbog spomenutih kvaliteta autorice, ima društvenu i kulturnu važnost, napominje se u priopćenju.

U 73. GODINI Preminula Dubravka Ugrešić, istaknuta književnica i esejistica

Dubravka Ugrešić rođena je u Kutini 1949. Autorica je brojnih knjiga, među kojima i 'Poza za prozu', 'Štefica Cvek u raljama života', 'Život je bajka', 'Forsiranje romana-reke', 'Američki fikcionar', 'Kultura laži', 'Muzej bezuvjetne predaje', 'Zabranjeno čitanje', 'Ministarstvo boli', 'Nikog nema doma', 'Baba Jaga je snijela jaje', 'Napad na minibar', 'Lisica' i 'Doba kože'.

Njezine su knjige prevedene na više od dvadeset jezika. Umrla je u Amsterdamu 2023.

Nagradu koja se od 1963. godine dodjeljuje za životno djelo, primit će predstavnici zaklade koja je osnovana po želji Dubravke Ugrešić s primarnim ciljem da upravlja njezinom književnom ostavštinom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare