To je to što me zanima!

Film neće konkurirati za Oscara bez rodne i rasne raznolikosti

Situacija je eskalirala prije četiri godine kad se među 20 nominiranih za glavne i sporedne uloge nije našla nije jedna osoba koja nije bijele boje kože. Akademija sad pod pritiskom pokušava promijeniti taj odnos snaga.
Vidi originalni članak

Posljednjih godina Akademija ulaže sve veće napore kako bi implementirala inkluzivnu politiku, koja će prikazati bogatstvo različitosti i na dodjeli prezentirati realniji presjek društva. Nakon godina pritiska s kojim se Akademija suočavala, a koji su teretili tu instituciju kako pri nominacijama za prestižne kipiće ignorira redatelje, glumce i ostale filmske djelatnike drugačije boje kože, kao i žene te da su uvijek u fokusu bijeli muškarci, koji time potvrđuju svoj status moći.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Situacija je eskalirala prije četiri godine kad se među 20 nominiranih za glavne i sporedne uloge nije našla nije jedna osoba koja nije bijele boje kože. Tadašnji predsjednik Akademije najavljivao je udvostručenje broja žena među članovima i različitiji presjek u žiriju, ali projekt nije uspio.  

Nakon svega, Američka filmska akademija objavila je kako se uvode neka nova pravila. Vrijedit će za filmove koji će se kandidirati za Oscara u kategoriji najboljeg filma, a radi se konkretno o četiri propisana kriterija raznolikosti, od kojih će svaki film morati zadovoljiti barem dva kako bi se mogao natjecati za nagradu Oscar u središnjoj kategoriji. Pravila će na snagu stupiti 2024. godine. 

Prvo pravilo naglašava kako bi barem jedna od glavnih uloga ili nekoliko važnijih sporednih uloga morala pripasti manjinskoj rasnoj ili etničkoj grupi, da 30% glumaca u manje bitnim ulogama u filmu moraju biti žene, pripadnici manjinske rasne/etničke grupe ili članovi LGBT zajednice te da se priča filma mora odnositi na tu temu. 

Nadalje, jedna od vodećih osoba na setu snimanja mora biti žena, član manjinske rasne/etničke grupe, član LGBT zajednice ili osoba s tjelesnim oštećenjem. Na tehničkim poslovima također je propisana veća raznolikost po spomenutoj šabloni, a 30% ekipe moraju biti žene, članovi manjinske rasne/etničke grupe, članovi LGBT zajednice ili osobe s tjelesnim oštećenjem. Dovoljno je ispuniti jednu od ovih kategorija da bi se ostvarilo drugo pravilo.

Treće pravilo odnosi se na filmske kompanije, studije i distributere filma. Na njihovim radnim mjestima također moraju u određenom postotku biti zaposlene žene, članovi manjinske rasne/etničke grupe, članove LGBT zajednice ili osobe s tjelesnim oštećenjem, dok četvrti kriterij predviđa istu šprancu zaposlenja u poslovima marketinga, distribucije i odnosa s javnošću filma koji se kandidirao za Oscara. 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • lolita 29 09.09.2020.

    kuda ide ovaj svijet???

  • Zgstrong90 09.09.2020.

    ok, znaci vise nema povjesnih filmova :( Ono Gledas neprijatelj pred vratima, a trecina nacista su crnci:D

  • Fleur A La Rose 09.09.2020.

    Da, ovo je čisti i teški rasizam prema bijelima koje se sve više i više maltretira. Sva sr..ja dolaze iz Amerike i, nažalost, brzinom šumskog požara se šire i na ostale kontinente. A, najgore od svega je što bijeli idioti (čast iznimkama) idu uz dlaku crnima na uštrb svoje rase. Još malo pa će White House postati Black House...

Komentiraj...
Vidi sve komentare