Obavijesti

Show

Komentari 8

Film neće konkurirati za Oscara bez rodne i rasne raznolikosti

Film neće konkurirati za Oscara bez rodne i rasne raznolikosti
1

Situacija je eskalirala prije četiri godine kad se među 20 nominiranih za glavne i sporedne uloge nije našla nije jedna osoba koja nije bijele boje kože. Akademija sad pod pritiskom pokušava promijeniti taj odnos snaga.

VIDEO

Posljednjih godina Akademija ulaže sve veće napore kako bi implementirala inkluzivnu politiku, koja će prikazati bogatstvo različitosti i na dodjeli prezentirati realniji presjek društva. Nakon godina pritiska s kojim se Akademija suočavala, a koji su teretili tu instituciju kako pri nominacijama za prestižne kipiće ignorira redatelje, glumce i ostale filmske djelatnike drugačije boje kože, kao i žene te da su uvijek u fokusu bijeli muškarci, koji time potvrđuju svoj status moći.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Odgođeni Oscari 01:14

Situacija je eskalirala prije četiri godine kad se među 20 nominiranih za glavne i sporedne uloge nije našla nije jedna osoba koja nije bijele boje kože. Tadašnji predsjednik Akademije najavljivao je udvostručenje broja žena među članovima i različitiji presjek u žiriju, ali projekt nije uspio.  

Nakon svega, Američka filmska akademija objavila je kako se uvode neka nova pravila. Vrijedit će za filmove koji će se kandidirati za Oscara u kategoriji najboljeg filma, a radi se konkretno o četiri propisana kriterija raznolikosti, od kojih će svaki film morati zadovoljiti barem dva kako bi se mogao natjecati za nagradu Oscar u središnjoj kategoriji. Pravila će na snagu stupiti 2024. godine. 

92nd Academy Awards - Oscars Show - Hollywood

Prvo pravilo naglašava kako bi barem jedna od glavnih uloga ili nekoliko važnijih sporednih uloga morala pripasti manjinskoj rasnoj ili etničkoj grupi, da 30% glumaca u manje bitnim ulogama u filmu moraju biti žene, pripadnici manjinske rasne/etničke grupe ili članovi LGBT zajednice te da se priča filma mora odnositi na tu temu. 

Nadalje, jedna od vodećih osoba na setu snimanja mora biti žena, član manjinske rasne/etničke grupe, član LGBT zajednice ili osoba s tjelesnim oštećenjem. Na tehničkim poslovima također je propisana veća raznolikost po spomenutoj šabloni, a 30% ekipe moraju biti žene, članovi manjinske rasne/etničke grupe, članovi LGBT zajednice ili osobe s tjelesnim oštećenjem. Dovoljno je ispuniti jednu od ovih kategorija da bi se ostvarilo drugo pravilo.

The 91st Academy Awards - Press Room - Los Angeles

Treće pravilo odnosi se na filmske kompanije, studije i distributere filma. Na njihovim radnim mjestima također moraju u određenom postotku biti zaposlene žene, članovi manjinske rasne/etničke grupe, članove LGBT zajednice ili osobe s tjelesnim oštećenjem, dok četvrti kriterij predviđa istu šprancu zaposlenja u poslovima marketinga, distribucije i odnosa s javnošću filma koji se kandidirao za Oscara. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin