To je to što me zanima!

Film 'Žena kralj' od danas u kinima, predviđa mu se čak nekoliko nominacija za Oscar

Iako je prvenstveno, s obzirom na naslov i radnju, uglavnom veći interes ženske publike za ovakav film, akcijske scene i izvedba glumaca privukle su i znatan udio muškaraca da pogledaju 'Ženu kralj'
Vidi originalni članak

Uz dosadašnju zaradu od gotovo 90 milijuna dolara film 'Žena kralj' nastavlja s prikazivanjem diljem svijeta. Nakon pretpremijernog prikazivanja u multipleksima, ova akcijska drama danas, 3. studenog, napokon kreće i u redovnu distribuciju u hrvatskim kinima.

POGLEDAJTE TRAILER: 

Iako je prvenstveno, s obzirom na naslov i radnju, uglavnom veći interes ženske publike za ovakav film, akcijske scene i izvedba glumaca privukle su i znatan udio muškaraca da pogledaju 'Ženu kralj'. 

Još od premijere filma sredinom rujna na Toronto Film Festivalu, Ženu kralj su gurnuli u prvi plan za nominacije za Oscara. I to čak u nekoliko kategorija!

OKVIR ZA OSOBNOST Neophodna u svijetu filma i kazališta: Kostimografija tumači lik te mu daje karakter

Tko su bile dahomejske Amazonke - Agojie?

Kao potencijalne kategorije nominacija spominju se originalna glazba filma, odnosno, Terence Blanchard koji već ima dvije nominacije od ranije (Da 5 Bloods, BlacKkKlansman) te je surađivao s redateljicom filma Ginom Prince-Bythewood. Upravo se i Gina spominje na popisu u kategoriji za najbolju režiju. Njezin angažman oko ovog filma je neizmjeran jer se kod fizičkih priprema pridružila ekipi kako bi stvorila bolju atmosferu i kemiju pred snimanje filma. Drugim riječima, upravo je zajedništvo ono čime je ostvaren puni potencijal filma.

Zajedništvo na snimanju filma

Zajedništvo su istaknule i Lashana Lynch i Thuso Mbedu koje se nalaze na potencijalnom popisu nominacija za nagradu za najbolju sporednu glumicu. Upravo se i njihovi likovi, Nawi i Izogie, u filmu veoma zbližavaju. Nominaciju za zlatni kipić mogla bi očekivati i dizajnerica Gersha Phillips čije su upečatljive ratne uniforme Agojie ratnica ostavile snažan dojam za potencijalnu nominaciju u kategoriji najbolje kostimografije.

Sami naslov filma proizlazi iz činjenice da je narod Dahomeja vjerovao u legendu dva kralja. Preciznije, o muškarcu i ženi koji su potpuno jednaki. Kako se u filmu očekuje okrunjene glavne junakinje Nanisce za kralja, tako i publika priželjkuje nominaciju za Oscara za Violu Davis. Ona već po tom pitanju drži rekord kao tamnoputa glumica s najviše nominacija u povijesti Hollywooda a ovo bi joj bila čak 5. nominacija. Ako Viola za ulogu Nanisce osvoji Oscara za najbolju glavnu glumicu, čime bi postavila još nekoliko rekorda, zasigurno će ostati zapisana zlatnim slovima u filmskim knjigama. A iznenađenje ne bi bilo ni da se Žena kralj pojavi  među nominiranima za najbolji film. 

'CANARY BLACK' Akcijski triler u središtu Zagreba s Kate Beckinsale: Uz bok će joj glumiti i naša mlada glumica

Žena kralj je izvanredna priča o Agojie, ratnicama koje su štitile afričko kraljevstvo Dahomey početkom 19. st. vještinama i energijom koji još nikad nisu bili viđeni. Inspiriran istinitim događajima, Žena kralj prati emotivno epsko putovanje zapovjednice Nanisce (dobitnica Oscara Viola Davis) kako obučava sljedeću generaciju ratnica i priprema ih za bitku protiv neprijatelja koji je odlučio uništiti njihov način života. Za neke stvari vrijedi se boriti…

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 03.11.2022.

    Gledala ga prije dva dana, simpa filmić za nedjeljno popodne, ništa više a kamoli za Oscara.

Komentiraj...
Vidi sve komentare