To je to što me zanima!

Filmska legenda Peter O'Toole preminuo je u 82. godini života

O'Toole, koji se proslavio ulogom u filmu 'Lawrence od Arabije', za Oscara je bio nominiran osam puta. Nažalost, prestižnu filmsku nagradu nikada nije osvojio
Vidi originalni članak

Filmska indrustrija tuguje nakon što je kolege glumce napustio Peter O'Toole. Legendarni filmski glumac u petak je primljen u bolnicu u Londonu, a  preminuo je u nedjelju u 82. godini života. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća borio se s rakom želudca, a njegov glasnogovornik kratko je rekao da je glumac preminuo nakon duge i teške bolesti. 

Tužna vijest dolazi samo godinu dana nakon što je irski glumac i službeno otišao u mirovinu. Tada je izjavio da mu je karijera na filmu i pozornici ispunjena i emocionalno i financijski. 

- Opraštam se od svoje profesije bez suza i potpuno zahvalan kažem zbogom - zaključio je tada glumac. Vijest o smrti glumca potvrdi je njegova kći Kate. 

- Iz dubine srca zahvaljujemo se svima na podršci na ovaj tužan dan. Sprovod će biti ispunjen pjesmom i dobrim raspoloženjem kao što bi to on htio. Zamolili bi vas da mom ocu izrazite poštovanje tako što ćete nas pustiti da oplakujemo u intimi. Hvala svima na lijepim riječima - poručila je Peterova kći Kate u priopćenju. Glumac je iza sebe ostavio i kćer Patriciu, te sina Lorcana Patricka. U braku je bio jednom s glumicom Sian Phillips od koje se rastao 1979. godine. 

Za Oscara je bio nominiran osam puta

O'Toole, koji se proslavio ulogom u filmu 'Lawrence od Arabije', za Oscara je bio nominiran osam puta. Iako on osobno ovu prestižnu filmsku nagradu nijednom nije osvojio, spomenuti film dobio je sedam zlatnih kipića. 

Godine 2003. O'Toole je primio počasnog Oscara koji se često dodjeljuje kao utješna nagrada hvaljenim glumcima i redateljima koji nisu uspjeli dobiti svoj kipić. 

Neki od njegovih najpoznatijih filmova su i Casino Royale (1967.), Lav u zimi (1968.), Murphyjev rat (1971.), Posljednji kineski car (1987.), i Troja (2004.)..

Također, junak popularnog stripa 'Alan Ford' nastao je po uzoru na glumca. 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Zorba 16.12.2013.

    Vrlo sam zalostan sto je otisao moj najdrazi glumac Peter O'Toole. Pamtim ga iz brojnih filmova, no jedan je nezaboravan i bas u njemu se dogodila gluma nevidjena na celuloidnoj vrpci i steta da nije i nagradjne zbog te "vanzemaljske" uloge. Rijec je o generalu Tanzu u slavnom filmu "Noc generala". Inace, radi se o filmskom ostvarenju kojeg bi morali vidjeti svi gospodari zivota i smrti u svijetu, u Hrvatskoj cini mi se posebice... General Tanz ubija prostitutku, a za petama mu je vojni policajac (Omar Sharif), jer zlocin je pocinjen, ratni, bez obzira tko je zrtva...Sjajno, nevidjeno. Pocivaj u miru legendo koja si obogatila sedmu umjetnost.

  • kriks 16.12.2013.

    Njegov rad se vidi... počivao u miru

  • SWEET CHILD 15.12.2013.

    Rest in peace Pete! Rest in peace legend!

Komentiraj...
Vidi sve komentare