To je to što me zanima!

Furlan razočarana: 'Hrvatska je ostala vulgarna i primitivna'

Ulogom u drami 'Kasandra' Mira Furlan se vraća na domaće kazališne daske. U razgovoru za časopis Azra, glumica koja posljednjih 20 godina živi u Kaliforniji nije imala riječi hvale za rodnu zemlju
Vidi originalni članak

Mira Furlan (61) govorila je o svom životu u Americi te povratku u Hrvatsku zbog angažmana u riječkom HNK koji će potrajati još barem dvije sezone. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Glumica je prije više od 20 godina napustila Hrvatsku sa suprugom, filmskim redateljem Goranom Gajićem. Furlan je priznala da joj u Kaliforniji ne pomaže status velike glumice kakav uživa na ovim prostorima. 

- Amerika je, kao što znamo, vrlo zatvorena zemlja, koju ne zanima ništa osim nje same. Mislim da većina Amerikanaca ne zna gdje je točno bila zemlja zvana Jugoslavija. Kao što ne znaju ni gdje su nove zemlje nastale na tom prostoru - ispričala je Mira za časopis Azra

Glumica je emigraciju nazvala 'teškom disciplinom' zbog koje je morala promijeniti vlastiti stav i pristati na tuđu sliku o njoj. Stvari su se promijenilo i to je, kaže, bilo bitno prihvatiti. 

Stanje u Hrvatskoj koje ju je dočekalo kada se vratila, Miru nije oduševilo. 

- Tijekom svojih nedavnih boravaka u Hrvatskoj shvatila sam da je čitav prostor toliko zagađen senzacionalizmom, vulgarnošću i primitivnim nacionalističkim diskursom koji se nije promijenio od devedesetih kad sam otišla, da sam zaključila kako tu, zapravo, više nemam što tražiti. To je tužna pomisao. Ali, nažalost, istinita. A istinu treba prihvatiti. Nemamo drugog izbora - zaključila je Furlan te otkriva da napisala svoju autobiografiju koju je napisala na engleskom. 

 

Idi na 24sata

Komentari 341

  • prettner 21.03.2022.

    Jugoslavenska glumica i lažna disidentica, A sada pokojna, Mira Furlan objavila je knjigu u kojoj iznosi i podatak da su je na Brijunima mlatretirali jugoslavenski glumac Rade Šerbedžija i njegova supruga Lenka. Mira Furlan piše da je, po dolasku iz Amerike u Hrvatsku, u trenutcima probe za ulogu Medeje doživjela ne samo hladnoću nego i verbalne napade bračnoga para Šerbedžija. Glumac Rade joj je u više navrata rekao da mora pokazati kako je Medeja uvrijeđena, a ne bijesna žena. "Ovo nije mjesto da rigaš vatru na Hrvate" , poručio jjoj je Šerbedžija. Ovo je slika koja stvarno svjedoči kako povijest nakon tragedije prelazi u farsu. Možemo samo pretpostaviti koliko je pokojna Furlan bila opsjednuta mržnjom prema Hrvatskoj i Hrvatima kad joj se suprotstavio čak i jedan Šerbedžija koji je 90-ih otišao Miloševiću u Beograd odakle su kretali tenkovi na Hrvatsku.

  • DEYA_2 04.03.2020.

    Jadnih 349 komentara.

  • zeljkic 18.06.2017.

    skini nam se .......

Komentiraj...
Vidi sve komentare