To je to što me zanima!

Grupa Kries vraća se u Močvaru

Kries su ove godine objavili pjesmu "Sve vam zdravo" koja najavljuje novi album, napokon se vraćaju u Močvaru, a savršeno se uklapaju u program jubilarnog, 20. HRFF-a
Vidi originalni članak

Humans Rights Film Festival i Močvarin program Vrelo Zvuka najavili su koncert grupe Kries u sklopu  20. HRFF-a. Nakon dugo godina Kries se vraćaju u Močvaru da bi stavili 'točku na i' na bogati program Vrela zvuka koji se događao ove godine. 

Nakon što je završio s radom s grupom Legen, pravim pionirima hrvatske world music scene, Mojmir Novaković je osnovao Kries. Na početku su, uz njega, u bendu bili samo Krešo Oreški (udaraljke) i Ivo Letunić (lijerica), a u toj postavi je objavljen prvi album "Ivo i Mara" te soundtrack za film "Konjanik". Ubrzo im se priključuju Andor Vegh (gajde), Konrad Lovrenčić (bas), Erol Zejnilović (gitara) i Ivan Levačić (bubnjevi) i tako je rođen današnji Kries.

Ova postava je donijela Kriesu statusu jednog od najboljih hrvatskih bendova, posebno na koncertima koji su u pravilu uvijek bili odlično posjećeni pa je ova grupa svojevrstan fenomen jer ima vjernu publiku koja ih godinama prati čak i kada nema redovnih diskografskih uradaka. Kries je, naime, nakon "Iva i Mare", objavio još samo dva - sada već kultni "Kocijani" (2008.), te posljednji "Selo na okuke" (2016.) koji je objavljen za veliku izdavačku kuću Riverboat Records.

Oba albuma su dobila odličan prijem kod kritike i publike, ali pravu snagu Kries donosi na koncertima. Spoj čvrste, 'rock' sekcije gitara-bas-bubanj s 'tradicijskim trojcem' lijerica-gajde-udaraljke donose fenomenalnu fuziju, a sve kulminira sa šamanskim Mojmirovim pristupom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Kries su ove godine objavili pjesmu "Sve vam zdravo" koja najavljuje novi album, napokon se vraćaju u Močvaru, a savršeno se uklapaju u program jubilarnog, 20. HRFF-a jer su prilikom objavljivanja albuma "Selo na okuke" dio prihoda namijenili izbjeglicama čija je kriza u to vrijeme potresala cijelu Europu. Snimljen je tada i dirljiv spor "Ivo se šeće".

Kries će u Močvari nastupiti u četvrtak 8.12. s početkom u 21 sat. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare