To je to što me zanima!

Ida Prester: Braniteljske udruge bi za nasilnike iz njihovog reda trebale tražiti veće kazne...

Iz onog svega što ja znam je problem u provedbi. Isklizne se, ublažavanje kazne jer je netko bio branitelj, kaže Prester
Vidi originalni članak

Hrvatska drži neslavno treće mjesto po broju ubojstava žena u Europskoj uniji. Kako se protiv takvih trendova boriti, koja je važnost edukacije, gdje su potencijalna rješenja te u čemu se očituje važnost aktivizma, objasnila je aktivistica i pjevačica Ida Prester u emisiji 'Nedjeljom u 2'.

Kampanja 'Štit'

Pjevačica je objasnila što ju je motiviralo da pokrene kampanju "Štit".

U ZAGREBU Ida Prester predstavila je spot i kampanju 'Štit': Brojni poznati ujedinili se oko snažne poruke

- Stvari se dogode slučajno. To nije trebala biti kampanja. To je bila samo pjesma. Dogodilo se užasno ubojstvo u Gradačcu koje je imalo dodatnu strašnu komponentu, prenošeno je uživo na Instagramu. Neki su čak lajkali i navijali za ubojicu. Meni je to bilo strašno.

Otkrila je da je dobila brojne poruke žena koje nisu znale gdje krenuti 

- Dobila sam stotine poruka žena koje ne znaju gdje krenuti. Koje žive sa strahom i boli, i meni se obraćaju kao nepoznatoj osobi za koju vide da je senzibilizirana za tu temu. Našla sam se u situaciji da pronađemo partnere ta to bude neka veća stvar. Nije to samo hrvatska, srpska ili bosanska priča. Grozna je situacija u sve tri zemlje, poručila je.

Kampanja 'Seksizam naš svagdašnji'

Prester se osvrnula i na kampanju "Seksizam naš svagdašnji" u kojoj se pozabavila seksističkim komentarima na profilima žena na društvenim mrežama.

- To su grozne stvari. U prvih 15 minuta, kada sam išla istraživati komentare na profilu Klare Buntić, koju sam popratila, instinktivno znaš da su ljudi u stanju napisati svašta. Ona (Klara) je mlada majka iz Ljubuškog koja je izašla u javnost na vrijeme i dobila medijsku zaštitu jer policija ni sudstvo nisu htjeli pomoći. Ona je napravila audiosnimku svog muža kako je tuče i ja sam samo gledala komentare na to, to je strašno, upozorila je.

VELIKI INTERVJU Ida Prester ujedinila 'celebrityje': 'Dajemo štit zlostavljanim ženama'
Ustvrdila je kako je glavni problem u nevjerovanju žrtvi koje je popraćeno ponižavanjem.

'Ublažavanje kazne jer je netko branitelj'

Kada se radi o kaznama za počinitelje nasilja, Prester je upozorila na loše provođenje postojećih zakona.

- Iz onog svega što ja znam je problem u provedbi. Isklizne se, ublažavanje kazne jer je netko bio branitelj. Braniteljske udruge bi trebale reći da bi još gora trebala biti kazna i distancirati se od njih. Jedan put je taj zakonodavni, ali svakako je početak i temelj svega obrazovanje. Meni je grozno da mi još uvijek nemamo ni građanski, ni spolni, ni zdravstveni odgoj, rekla je.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Miške 04.12.2023.

    Ova Preseravka je dno dna

  • 03.12.2023.

    aktivistica haha treba malo pažnje medija jer u srbiji je nisu doživljavali pa ajmo kući na naslikavanje. nevažna je, ali komentar je za sve takve slične babe koje su svoj zenit imala davno, makar i mizeran kao ova. zapravo, žalosno je da takva ide pričati u ime vrijednig i dobrih žena koje su pretpjele nasilje, ova niti je radnik niti je žrtva, samo naslikuša s viškom vremena koja laje u vjetar jer tko će nju zapravo slušat išta? da paradox bude veći srpska mlada o braniteljima, to čini više štete za te žene nego koristi. ali rekoh, nije jedina munjena pa komentar nije da bi se njoj dalo pažnje već općenito.

  • JA SAM TAJ 03.12.2023.

    Kako pametna rečenica "braniteljske udruge bi za nasilnike iz njihovog reda trebale tražiti veće kazne" . Trebam li ja reći da bi Srbi za nasilnike iz svojih redova trebali tražiti veće kazne. Nije li dovoljno reći da bi svi nasilnici trebali dobiti zaslužene kazne koje bi trebalo odrediti sudstvo. Eto nama još jedne "pjevačice" koja se nije odlučila karijeru potpomoći video uratkom ali jeste mudrovanjem. Naravno ima prednost što je često u Beogradu pa joj je lako i kod stankovića dobiti termin.

Komentiraj...
Vidi sve komentare